IZOLACIJA-468X60-BANNER

Otvaranje crnogorskog auto-puta u julu, kineskog izvođača očekuju penali

17.05.2022. | Mina

Ervin Ibrahimović, potpredsednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Crne Gore, izjavio je da će građani Crne Gore i turisti ubrzo moći da se voze prvom deonicom auto-puta.

Izgradnja auto-puta - ilustracija

Izgradnja auto-puta - ilustracija (Foto: Depositphotos)

- Da kažem u narednih 50-ak dana. Završeno je preko 99,5% radova i ostalo je još samo malo ali ne mogu tačno precizirati datum - kazao je Ibrahimović u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG.

On je rekao da je kao najvažnija prepreka ostalo instaliranje elektro-mašinske opreme i dodao da je dobio uveravanja od direktora kompanije CRBC (China Road and Bridge Corporation) Heia Šićijanga da će to ubrzo biti otklonjeno, prenosi portal RTCG.

- Ako to bude u narednih 15 do 20 dana uspješno riješeno, možemo reći da ćemo se možda već početkom jula voziti predivnim dijelom auto-puta od Smokovca do Mateševa - naveo je Ibrahimović.

U toku je rekonstrukcija postojećeg puta Mateševo-Kolašin a rok za završetak radova je šest meseci. Ibrahimović je poručio da će taj put biti u upotrebi otvaranjem auto-puta.

- Neće biti maksimalno opremljen, ali će svakako biti u upotrebi - kazao je Ibrahimović.

Putarina će za putnička vozila iznositi 3,5 EUR, a za kamione 17,5 EUR.

Na pitanje hoće li biti zahteva za plaćanje penala prema CRBC-u, Ibrahimović je odgovorio da su se pri potpisivanju ugovora 2014. godine obe strane obavezale da će ako bude kašnjenja biti i penala.

- Kako je CRBC već zainteresovan za gradnju druge dionice od Mateševa do Andrijevice, oni naravno neće biti u povlašćenom položaju već su samo iskazali interesovanje, vjerujem da su i oni svjesni važnosti projekta na kojem rade ali i koliko je to važno i za sljedeću etapu - kazao je Ibrahimović.

Istakao je da će, poučeni iskustvom, za gradnju druge deonice, tražiti profesionalne kompanije, koje mogu poštovati rokove.

- U svom mandatu ću sa svojim timom dati maksimum kako bi počeli izgradnju druge etape, a samim tim i treće. Poučeni ovim iskustvom, vjerujem da smo bogatiji u odnosu na sljedeće pregovore da kažem građanima da je Ministarstvo kapitalnih investicija već pokazalo inicijativu i da ćemo aplicirati za potraživanje od 203 miliona, preko razvojnih banaka imamo planirano budžetom za ovu godinu da možemo da se zadužimo i do 200 miliona - naveo je Ibrahimović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;