INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sve teža situacija za građevinare u Nemačkoj, među kojima je mnogo Srba

20.04.2022. | Blic

Sve prisutnija nestašica u građevinskoj industriji Nemačke dovodi poslodavce u situaciju da se plaše ugovaranja novih poslova. Udari sa kojima se suočavaju u građevinarstvu praktično su trostruki i ispoljavaju se kroz nedostatak sredstava za rad, poskupljenje sirovina, ali i pretnje po posao i radna mesta.

Gradjevinska industrija Nemačke našla se u ozbiljnoj krizi

Gradjevinska industrija Nemačke našla se u ozbiljnoj krizi (Foto: Depositphotos)

Građevinari u Nemačkoj očekuju nove ozbiljne probleme u nastupajućem periodu, iako je ovo decenijama unazad jedna od dobrostojećih grana. Plate su se uvek kretale daleko iznad proseka, posla je bilo i više nego što su imali radnika, zbog čega u Nemačkoj često rade i srpski građevinari. Sada je situacija potpuno drugačija, što dovodi i do obustavljanja gradnje mnogih projekata, pa strahuju i mnogi od ukupno oko 450.000 Srba koji žive i rade u Nemačkoj.

Sada se nemački građevinari dvoume i oko obećanja nove vlade koja je najavila 400.000 novih stanova godišnje kako bi se smanjio pritisak na tržište nekretnina, javili su nemački mediji, a prenosi Blic.

"U sledećoj godini moramo računati sa osetnim poteškoćama u građevinskom sektoru što je posledica zastoja iz pandemije, nedostatka materijala i novih kretanja uzrokovanih ratom u Ukrajini", rekao je Hans Majer, direktor Saveza bavarske stanogradnje (VDW).

Prema jednom ispitivanju krovnog udruženja nemačkog građevinarstva, 90 odsto građevinskih preduzetnika se žali na nagli porast cena materijala, a 80 odsto na nedostatak građevinskog materijala.

"Na tržištu novih stanova se razvila prava oluja pri čemu najveći faktor predstavlja manjak građevinskog materijala", rekao je Aksel Gedeško, direktor Nemačkog saveza stanogradnje (GdW).

Kao jedan od razloga zbog kojih je cilj gradnje novih, cenama pristupačnih novih stanova, po mišljenju predstavnika građevinske branše neostvariv je i donošenje novih, strožih klimatskih uslova kod novogradnje.

"To poskupljuje gradnju značajno, a preduzetnici, kako bi im se gradnja uopšte isplatila, moraju kasnije od svojih stanara tražiti povećane stanarine što nije vladin cilj", rekao je Jan-Marko Luczak, portparol zastupničkog kluba opozicione Unije CDU/CSU za pitanje stanogradnje.

Problem manjka materijala pogađa ne samo visoko nego i niskogradnju jer osim čeličnih elemenata za armiranje kao i drveta i aluminijuma, nedostaje i smole za gradnju puteva, piše Blic.

Trenutno se radi na promenama pravilnika koji bi građevinskim preduzećima omogućio i naknadno podizanje konačne cene u slučaju poskupljenja materijala. Ali to bi se odnosilo samo na ugovore gde je naručilac radova država.

Tokom pandemije se manje osećao nedostatak stručne radne snage zbog manjeg obima radova, ali bi se u budućnosti mogao ponovo pogoršati, proizilazi iz podataka krovnog udruženja nemačkog građevinarstva.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;