INFONET-468X60-BANNER

Najavljena izgradnja pasarele preko Obrenovačkog puta

15.04.2022. | Politika

Mnogo Beograđana pretrčava Obrenovački put, sa Čukaričke padine ka megamarketima i Adi Ciganliji uprkos postavljenoj ogradi. U svako doba dana, pa čak i u vreme saobraćajnog špica, mogu se videti pešaci kako sa punim torbama u rukama, štapovima za pecanje, često i sa decom prelaze deo prometne saobraćajnice.

Pasarela - ilustracija

Pasarela - ilustracija (Foto: Pixabay)

Postojanje pešačkog prelaza koji je udaljen oko 150 metara od ove "pešačke rute" i očigledna opasnost ne sprečavaju mnoge da na ovaj način skraćuju prelazak saobraćajnice. Još 2012. godine pokrenuta je peticija da se na ovom mestu izgradi pasarela. Izgleda da bi se, napokon, do sredine leta taj projekat mogao realizovati.

- U toku je izrada projekta za građevinsku dozvolu za izgradnju pasarele na Obrenovačkom putu kod Tempa. Po završetku izrade tehničke dokumentacije biće pribavljena građevinska dozvola i izvršena prijava radova. Trenutno, ugovoreni rok za završetak izgradnje jeste jul ove godine - rekli su u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Još 2019. godine raspisan je tender za izgradnju pasarele sa izradom tehničke dokumentacije. Procenjena vrednost radova bila je tada oko 33.000.000 dinara. U konkursnoj dokumentaciji, koja je tada prikazana, bilo je predviđeno da ukupna dužina pasarele bude 40 metara. Da bude široka četiri metra, sa stubom u zelenom razdelnom pojasu Savske magistrale, a da najniža tačka mora da bude na visini od minimum pet metara u odnosu na ravan kolovoza.

Za nadzemni deo pasarele predviđena je metalna konstrukcija, dok bi se stepenište nalazilo u okviru trotoara i delom ulazilo u postojeću zelenu površinu. Po tom projektu postoji mogućnost da stepenište i sa jedne i sa druge strane pasarele bude natkriveno nadstrešnicom, da se izgradi lift ili pokretne stepenice kako bi pasarela bila pristupačna osobama sa smanjenom sposobnošću kretanja i da sa obe strane bude ugrađen pešačko-biciklistički lift.

Planom detaljne regulacije Ade Ciganlije predviđena je izgradnja ove pasarele, ali je tada ostavljena mogućnost da se preko Savske magistrale izgradi još jedna pasarela, čiji položaj nije precizno definisan.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;