IZOLACIJA-468X60-BANNER

Privredna komora spremna da pomogne građevinskoj industriji

14.04.2022. | Politika

Ukrajinska kriza izazvala je porast cena građevinskog materijala pa građevinci najavljuju da će tražiti pomoć države i Privredne komore Srbije (PKS) jer ugovorene radove ne mogu da izvedu po cenama koje su dogovorili.

Građevinski materijal poskupljuje svakodnevno

Građevinski materijal poskupljuje svakodnevno (Foto: Pixabay)

- Pripremamo zahtev za pomoć jer cene građevinskog materijala svaki dan rastu i građevinski sektor je na kolenima, stara slava je iza nas, izjavilo je za Betu nekoliko predstavnika firmi iz tog sektora.

Ivana Vuletić, sekretar Udruženja za građevinsku industriju PKS, kaže za "Politiku" da tržište beleži konstantan rast cena određenih materijala, pre svega čeličnih proizvoda i armatura. Primetan je rast cena građevinskih hemikalija, bitumena i bitumenskih emulzija, opekarskih proizvoda, drvne građa… Naravno, neizostavno je pomenuti rast cena energenata.

- Iz razgovora sa domaćim proizvođačima građevinskih materijala dobili smo informaciju da oni trenutno nemaju problema sa proizvodnjom i da rade bez problema, s obzirom na to da poseduju višemesečne zalihe sirovina, navodi Vuletićeva.

Ona smatra da trajanje nestabilnosti ponude i cena građevinskog materijala teško može da se proceni. PKS je spremna da već tokom aprila bude domaćin sastanka izvođača građevinskih radova sa predstavnicima nadležnog ministarstva.

- Poremećaj cena građevinskih materijala i sirovina na globalnom tržištu bio je uzrokovan pandemijom virusa korona, ali su građevinske kompanije uspevale da prevaziđu nastalu situaciju uz pomoć odluka države i ekonomskih mera za ublažavanje negativnih posledica kovida na privredu, dodaje.

Nedavno su predstavnici nekoliko domaćih građevinskih preduzeća za "Politiku" rekli da će zbog poskupljenja materijala i inflacije neki ugovori za državne projekte na kojima su angažovani kao izvođači radova morati da budu revidirani. Potpisani su sa fiksnim cenama, a u međuvremenu je sve poskupelo i domaće građevinske firme nisu u stanju da poštuju takve dogovore, ali i planiraju buduće radove.

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potvrđuju da ukrajinska kriza ugrožava lance snabdevanja, naročito građevinskim materijalom, što utiče na cene na globalnom tržištu.

- Kao i u svim krizama, poput izbijanja pandemije kovida 19, Vlada Srbije pažljivo prati dešavanja i prilagođava svoje odluke i preporuke aktuelnoj situaciji, da bi se održala stabilnost i rast nacionalne ekonomije i da bi se direktni investicioni ciklus nastavio nesmanjenom brzinom, navode iz ministarstva.

Upitani da li će neki kapitalni projekti biti odloženi odgovorili su da Vlada Srbije planski pristupa svim projektima od nacionalnog značaja (uključujući i obnovu i modernizaciju saobraćajne i komunalne infrastrukture) obezbeđuje njihovo stabilno finansiranje i realizaciju.

Cementare imaju zaliha za šest meseci

Sukob u Ukrajini doveo je do globalnog poremećaja tržišta hemikalija, neophodnih za proizvodnju cementa, prvenstveno gvožđe-sulfata i rastvora uree. Prema podacima PKS-a u cementarama u Srbiji ima zaliha za šest meseci.

Miroslav Gligorijević, generalni menadžer "Titan cementare Kosjerić" kaže da je sukob u Ukrajini doveo do poremećaja u snabdevanju mnogim sirovinama, a to se između ostalog odnosi i na pomenute hemikalije.

- Tražimo načine da prevaziđemo ove poremećaje i da osiguramo kontinuitet proizvodnje i sigurnost snabdevanja za naše kupce. Za sada nam to polazi za rukom i učinićemo sve da tako i ostane, navodi Gligorijević.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER
IZOLACIJA-300X250-BANNER
BINA-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


S-GROUP
S-GROUP
GORNJI MILANOVAC
www.s-group.rs

BAUMIT SERBIA
BAUMIT SERBIA
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

TOPPANEL
TOPPANEL
BEOGRAD-VRČIN
www.toppanel.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...