SFSOPLATE-468X60-BANNER

Građevinskoj industriji u Srbiji je potrebna pomoć države

11.04.2022. | Beta

Usled otežanog poslovanja izazvanog ogromnim poskupljenjem građevinskog materijala, građevinska industrija u Srbiji priprema pismo kojim će se obratiti udruženju u Privrednoj komori Srbije za pomoć.

Građevinarstvo - ilustracija

Građevinarstvo - ilustracija (Foto: Pixabay)

- Pripremamo zahtev za pomoć, jer cene građevinskog materijala svaki dan rastu i građevinski sektor je na kolenima, stara slava je iza nas - izjavilo je Beti nekoliko predstavnika firmi iz tog sektora.

Vlasnik stovarišta Šehovići u Obrenovcu Ilija Jovičić rekao je da po ceo dan menjaju cene i da sve češće za novac od prodatog materijala uz maržu ne može da se kupi ta ista količina robe.

- Roba poskupljuje skoro svake nedelje, sve je poskupelo. Blok za zidanje je prošle godine u ovo vreme u veleprodaji koštao 19 dinara, sada je 33 dinara, tona gvožđa je sa 550 EUR poskupela na 1.100 EUR - rekao je Jovičić.

On ističe da je sve teže kupiti građevinski materijal u domaćim fabrikama, jer su najverovatnije povećale izvoz zbog rasta tražnje te robe na svetskom tržištu.

Potražnja građevinskog materija, prema njegovim rečima, još ne pada jer se završavaju započeti građevinski radovi iz straha da bi svakim danom materijal bio sve skuplji, ali sve manje se započinje nova gradnja.

Građevinsko tržište Srbije je malo i osetljivo i neće dugo moći da funkcioniše po sadašnjim uslovima, pa će u jednom trenutku previsoke cene građevinskog materijala i goriva potpuno zaustaviti tražnju i poslovanje građevinskog sektora, smatra Jovičić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

TRITONEX
TRITONEX
KRAGUJEVAC
tritonex.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;