PRIJAVA-468X60-BANNER

Građevinskoj industriji u Srbiji je potrebna pomoć države

11.04.2022. | Beta

Usled otežanog poslovanja izazvanog ogromnim poskupljenjem građevinskog materijala, građevinska industrija u Srbiji priprema pismo kojim će se obratiti udruženju u Privrednoj komori Srbije za pomoć.

Građevinarstvo - ilustracija

Građevinarstvo - ilustracija (Foto: Pixabay)

- Pripremamo zahtev za pomoć, jer cene građevinskog materijala svaki dan rastu i građevinski sektor je na kolenima, stara slava je iza nas - izjavilo je Beti nekoliko predstavnika firmi iz tog sektora.

Vlasnik stovarišta Šehovići u Obrenovcu Ilija Jovičić rekao je da po ceo dan menjaju cene i da sve češće za novac od prodatog materijala uz maržu ne može da se kupi ta ista količina robe.

- Roba poskupljuje skoro svake nedelje, sve je poskupelo. Blok za zidanje je prošle godine u ovo vreme u veleprodaji koštao 19 dinara, sada je 33 dinara, tona gvožđa je sa 550 EUR poskupela na 1.100 EUR - rekao je Jovičić.

On ističe da je sve teže kupiti građevinski materijal u domaćim fabrikama, jer su najverovatnije povećale izvoz zbog rasta tražnje te robe na svetskom tržištu.

Potražnja građevinskog materija, prema njegovim rečima, još ne pada jer se završavaju započeti građevinski radovi iz straha da bi svakim danom materijal bio sve skuplji, ali sve manje se započinje nova gradnja.

Građevinsko tržište Srbije je malo i osetljivo i neće dugo moći da funkcioniše po sadašnjim uslovima, pa će u jednom trenutku previsoke cene građevinskog materijala i goriva potpuno zaustaviti tražnju i poslovanje građevinskog sektora, smatra Jovičić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;