INFONET-468X60-BANNER

Zbog stalnog rasta cena materijala, pojedine ponude za gradnju važe samo tri dana

05.04.2022. | Tanjug

Građevinari  u Austriji i Nemačkoj imaju velike probleme zbog rata u Ukrajini. Suočeni su sa nedostatkom građevinskog materijala i njegovim stalnim poskupljenjem, zbog čega mogu stati građevinski radovi. Taj problem pogađa sve građevinske firme, nezavisno od veličine, pa i srpske preduzetnike.

Gradilište - ilustracija

Gradilište - ilustracija (Foto: Pixabay)

Udruženja građevinara u Austriji usvojila su zajedničku rezoluciju u kojoj zahtevaju efektivne mere vlade za rešavanje problema u ovoj privrednoj grani.

Oni traže da javni i privatni nalogodavci građevinskih poslova omoguće sklapanje novih ugovora sa promenljivim cenama.

Već sada su mnoge građevinske kompanije, i pored punih knjiga dogovorenih poslova, prijavile zaposlene Servisu za zapošljavanje (AMS) zbog pretećeg ostanka bez posla.

Živojin Trifunović, vlasnik građevinske firme "Baulexx&Montage", koji gradi u Austriji i Nemačkoj, suočen je sa problemima nedostatka građevinskog materijala, zbog čega je već obustavio realizaciju novih projekata.

- Suočeni smo sa poteškoćama da nema građevinskog materijala. U Austriji i Nemačkoj nedostaje čelik, to jest može se i dalje naći, ali na mnogo teži način, obilaskom velikog broja proizvođača. Sada je neophodno obići tri, četiri, pet proizvođača da se dobije količina čelika koja je potrebna za gradnju planiranog objekta. Isto tako postoji problem sa rigips profilima, staklenom vunom, stiroporom, ali i ekserima i šrafovima - objasnio je on za Tan‌jug.

Prema njegovim rečima, rukovodstvo firmi više ne može da se osloni na dosadašnje partnere u nabavci građevinskog materijala, već mora da traži nove saradnike. Čak i kada nađu materijal, često dugo čekaju na isporuku.

- Za sada nismo morali obustaviti započete projekte, ali kasnimo sa gradnjom. Isto tako, na samom početku kasnimo i sa novim projektima - ukazao je on.

Trifunović ističe da postoji veliki problem oko cena građevinskog materijala, zbog čega sada ponuda koju daje za izgradnju nekog objekta važi samo tri dana.

- Za projekte koji treba hitno da se pokrenu sada nema više ugovora sa fiksnom cenom, već samo sa cenom koja se na kraju ponovo razmatra, i nalogodavac mora doplatiti razliku nastalu na osnovu skoka cene građevinskog materijala - dodao je on.

Takođe kaže da građevinske firme više ne prihvataju nikakve rokove, jer se ne zna kada će biti isporučen potreban građevinski materijal.

Dodatni problem predstavlja transport materijala, jer su se prevoznici ugovorom obavezali na fiksne cene, po kojima im se ne isplati da rade sada kada je gorivo drastično poskupelo.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

TRITONEX
TRITONEX
KRAGUJEVAC
tritonex.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;