INFONET-468X60-BANNER

Plan detaljne regulacije područja Kalenić pijace na ranom javnom uvidu

15.03.2022. | eKapija

Plan detaljne regulacije Kalenić pijace Grad Beograd stavio je na rani javni uvid. Planom koji je izradio Urbanistički zavod Beograda određuju se uslovi za rekonstrukciju pijace, preispituju saobraćajni pristupi i način rešavanja parkiranja i formira ambijentalna celina oko pijace Kalenić i skvera Vojvode Bojovića.

Budući izgled Kalenić pijace

Budući izgled Kalenić pijace (Foto: Grad Beograd)

Parcela gradske pijace Kalenić trebalo bi da se proširi za oko jedan metar ka ulici Maksima Gorkog, kako bi se sačuvali postojeći objekti pijace - renovirani lokali i mlečna hala. Planirana površina građevinske parcele pijace iznosiće oko jedan hektar.

U okviru ove parcele moguća je fazna realizacija objekata tako da svaka faza u funkcionalnom, oblikovnom, arhitektonskom i konstruktivnom smislu čini jedinstvenu celinu.

Površine i kapacitet objekata i kompleksa javnih službi biće zadržani u postojećem stanju, a reč je o objekatu GO Vračar i renoviranoj biblioteci "Petar Kočić" koja predstavlja centralni objekat biblioteke na Vračaru sa 96.000 knjiga u savremeno opremljenom prostoru površine od oko 360 m2.

Plan dozvoljava i moguće intervencije i promene kapaciteta na ovim objektima, što će biti definisano u toku izrade Nacrta plana detaljne regulacije u saradnji sa nadležnim institucijama.

Neće se menjati ulična mreža na području pijace - ulice Kursulina i Maksima Gorkog su u rangu ulica prvog reda, a Njegoševa u rangu ulica drugog reda.

Planira se i zadržavanje postojećeg saobraćajnog ranga ulice Krunska, ulice Baba Višnjina, kao i ulice Kičevska, a u planu je da Kičevska ulica bude kolsko pešačka ulica sa pristupom iz Trnske ulice i Baba Višnjine.

Na poziciji postojećeg parkirališta "Viška" planirana je podzemna javna garaža sa 720 parking mesta na dve etaže i sa dva pristupa iz Njegoševe ulice. Planirana garaža je organizovana tako da sa 360 parking mesta zadovoljava potrebe pijace, a preostalih 360 je namenjeno isključivo za javnu garažu.

Kada je reč o komunalnoj infrastrukturi, navodi se da je potrebno izmestiti magistralni vodovod iz kompleksa pijace u javnu saobraćajnu površinu van pijace.

Planira se i nova kanalizaciona cev opšteg sistema u novoplaniranoj saobraćajnici i eventualna rekonstrukcija kanalizacije u kontaktnim saobraćajnicama, a data je i mogućnost kompletne toplifikacije predmetnog prostora.

U planu je i rekonstrukcija parka Vojvode Bojovića koji je oivičen Krunskom, Kursulinom, Kičevskom i Baba Višnjinom ulicom. Predviđeno je proširenje i rekonstrukcija, sadnja drveća i šiblja, obnavljanje travnjaka i zamena parkovskog mobilijara, kao i rekonstrukcija staza i stepeništa.

I plato na uglu ulica Njegoševe i Maksima Gorkog takođe može biti u potpunosti ili delimično rekonstruisan, što će biti predmet dalje razrade, navodi se u planu koji je na ranom javnom uvodu do 28. marta.

Podsetimo, rekonstrukcija Kalenić pijace najavljuje se od 2019. godine, a prema poslednim najavama trebalo bi da počne ove godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;