INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Kalenić pijaca u novom ruhu

01.06.2021. | I. M. | eKapija

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda oglasio je javnu prezentaciju urbanističkog projekta za rekonstrukciju pijace Kalenić sa natkrivanjem dela pijace i dogradnjom lokala između ulica Maksima Gorkog i Njegoševe.

Novi izgled Kalenić pijace (Foto: Grad Beograd)

Kompleks Kalenić pijace se sastoji iz postojećih montažnih lokala duž ulica Maksima Gorkog i Njegoševe, a protežu se iz pravca Viške ulice. Montažni lokali, duž obe ulice, su formirani u dva reda sa razmakom za ekonomski prolaz dostave robe, a orijentisani su dvostrano, ka ulicama i ka unutrašnjosti pijace. U nastavku se nalaze objekti kapija, uz obe ulice, kroz koje se ulazi u kompleks, a u okviru njih se nalaze lokali.

U projektu se navodi da su lokali koji se nalaze između dve kapije u lošem stanju i na poziciji koja ne odgovara idejnom rešenju pa je potrebno da se uklone.

- Takođe, objekat kapije uz ulicu Maksima Gorkog, iako legalno izgrađen, svojom površinom od 63% pod objektom prelazi regulacionu i građevinsku liniju. Time je odluka o uklanjanju objekta kapije i ponovnom postavljanju u skladu sa važećim Planovima - piše u projektu.

Kapija uz Njegoševu ulicu se zadržava, rekonstruiše i dograđuje, zarad dobijanja bolje funkcionalnosti i osveženja izgleda koji je sa godinama eksploatacije narušen.

Objekat Mlečne hale se zadržava, bez promena, a može se samo rekonstruisati u gabaritu i volumenu, jer svojom malom površinom pod objektom prelazi regulacionu liniju ulice Maksima Gorkog.

Idejnim rešenjem kompleks pijace Kalenić je podeljen na četiri celine. Svaka celina je faza izvođenja radova, osim Celine 2 gde su planirane faze 2.1. i 2.2., što čini ukupno pet faza.

Planirani koncept kompleksa pijace čine:

  • Celina 1 – Natkrivanje sa parternim uređenjem (faza 1)
  • Celina 2 – Gastro blok sa parternim uređenjem (faza 2.1. i faza 2.2.)
  • Celina 3 – Objekat Mlečne hale (FAZA 3) - nije predmet idejnog rešenja
  • Cellina 4 – Parterno uređenje platoa Njegoševa/M.Gorkog (faza 4)

Celina 1, površine 6.713m², obuhvata prostor sa tezgama, između postojećih nizova montažnih lokala, koji su uz ulice Maksima Gorkog i Njegoševe. U ovom delu pijace je planirano natkrivanje prostora iznad platoa sa tezgama, a kao deo parternog uređenja i rekonstrukcija popločanja platoa sa četiri planirane česme, zelenim površinama i mobilijarom. Planirano je maksimalno iskorišćenje postojećih kamenih ploča i uklapanje kamenih kocki u delu gde je potrebno.

Oblik i pozicija nadstrešnice omogućava neometano cirkulisanje vazduha i prirodno osvetljenje. Iako je velika površina natkrivanja, tehničko rešenje ne dozvoljava efekat staklene bašte. Ukupna površina planirane nadstrešnice (horizontalna projekcija sa prepustima) je 6.088m².

Celinu 2 čini gastro blok sa parternim uređenjem (faza 2.1. i faza 2.2.) i nalazi se nalazi između natkrivenog dela pijace sa tezgama i objekta Mlečne hale. Površina je 2.567m², dok je ukupna izgrađena bruto površina 1.343m².

Celina 3 obuhvata objekat Mlečne hale koji se zadržava bez promena, sa bruto površinom 2255,86m², spratnosti Po+P+1.

Celina 4 obuhvata plato, od objekta Mlečne hale do raskrsnice ulica Maksima Gorkog i Njegoševe. Planiran je za parterno uređenje. Planiranim parternim uređenjem predviđeno je stepenište u vidu tribina, koje omogućava sedenje i kretanje. Površina je 164m².

Nosilac izrade urbanističkog projekta je preduzeće Page Consortium doo iz Beograda, a javna prezentacija trajaće do 16. juna 2021. godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;