INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kikinda će za dve godine dobiti fabriku pijaće vode

10.03.2022. | RTV

U Kikindi bi u naredne dve godine trebalo da bude završena fabrika vode. Ova investicija vredna je 11,4 miliona evra, a rešiće višedecenijski problem obezbeđenja zdrave pijaće vode gradu na severu Banata. Radove na izgradnji fabrike vode juče je obišao Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pijaća voda

Voda - ilustracija (Foto: Pixabay)

U proteklih pet-šest godina intenzivno se radilo na projektu izgradnje fabrike vode u Kikindi i iznalaženju najboljeg tehnološkog rešenja. Uz podršku Vlade Republike Srbije i Nemačke razvojne banke, otpočeli su radovi na realizaciji tog važnog projekta.

"Siguran sam da će dokazana tehnologija naših prijatelja iz Nemačke doprineti da građani Kikinde imaju pijaću vodu kakvu zaslužuju. Važan projekat i značajna investicija, čija je ukupna vrednost 11,4 miliona evra, a u prvoj fazi to je 9,6 miliona evra, a ta sredstva su obezbeđena", kaže Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Kao rezultat uspešne saradnje Nemačke razvojne banke i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na projektima vodosnabdevanja u Srbiji uloženo je oko 80 miliona evra u 20 lokalnih samouprava. Izgradnja fabrike vode u Kikindi jedan je od uspešnih projekata.

"Projekat u kojem Kikinda učestvuje je faza pet projekta vodosnabdevanja i tretmana otpadnih voda sa ukupnim budžetom od 21 milion evra. Jedna od glavnih investicija je ova u Kikindi, za koju je KFW obezbedio šest miliona evra, dok je ostatak obezbedilo Ministarstvo i Grad Kikinda", objašnjava Rudiger Hartman, direktor predstavništva KFW u Srbiji.

Ministar Momirović naglasio je da je početak radova na izgradnji fabrike vode od izuzetnog značaja za građane Kikinde, kao i da ovaj projekat treba da bude pravo rešenje za druge gradove u Vojvodini.

"Želimo da izgradnja ove fabrike vode bude uspešan projekat koji ćemo preneti na druge lokalne samouprave u Vojvodini. Tako bismo u narednih pet do sedam godina rešili problem vodosnabdevanje ne samo u ovom gradu, nego i u svim gradovima koji imaju objektivno velikih problema sa snabdevanjem vodom", ističe Tomislav Momirović.

Dodao je i da je projekat prečišćavanja otpadnih voda u završnoj fazi, pa u narednom periodu treba očekivati i njegovu realizaciju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;