IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Počinje modernizacija pruge od Beograda do Niša

21.02.2022. | b92

Ugovor za izgradnju tunela broj 4 na deonici niške pruge Stalać - Ðunis potpisan je sa kompanijom "Čajna relvej 21. biro grupa (China Railway 21 st bureau group) - Ogranak Beograd, kao nosiocem posla", saopštila je juče "Infrastruktura železnice Srbije".

Železnička pruga

Železnička pruga - ilustracija (Foto: Pixabay)

U zajedničkoj ponudi u realizaciji ovog projekta, pored nosioca posla učestvuju i sledeće kompanije: "N-ING" Beograd, "Extra - Auto Transport" Vrbas, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad, "MC Transport design and simulation" Beograd, "China Railway design corporation Serbia - Ogranak Beograd" i "Makspro" Zemun.

Ugovorom je predviđeno projektovanje i izgradnja tunela broj 4 za dvokolosečni železnički saobraćaj između Stalaća i Ðunisa, dužine oko 3,3 kilometra, na deonici međunarodnog železničkog Koridora 10 između Beograda i Niša.

Pored ovog tunela, ugovorom je obuhvaćena i izgradnja tri evakuaciona tunela ukupne dužine oko 1,4 kilometra, kao i dva pristupna puta ukupne dužine oko 1,7 kilometar.

Ovim počinje i modernizacija pruge od Beograda do Niša, na međunarodnom železničkom Koridoru 10 kroz Srbiju.

Vrednost ugovora za projektovanje i izgradnju tunela broj 4 je 40,8 miliona evra (bez PDV-a), a sredstva su obezbeđena iz budžeta Srbije.

Predviđeni rok za projektovanje i izgradnju tunela je 912 dana, odnosno oko dve i po godine od uvođenja izvođača radova u posao, a očekuje se da radovi na gradilištu počnu sredinom 2022. godine.

Drugi deo projekta modernizacije predstavljaju radovi koji obuhvataju rekonstrukciju i modernizaciju postojeće železničke pruge, izgradnju drugog koloseka na deonici Stalać - Ðunis, kao i izgradnju još četiri tunela kroz klisuru (tuneli broj 1, 2, 3 i 5). Raspisivanje tendera za ovaj drugi lot projekta očekuje se sredinom 2022. godine.

Postojeća pruga Stalać - Ðunis duga je oko 17,7 kilometara i predstavlja jedinu jednokolosečnu deonicu na delu međunarodnog železničkog Koridora 10 između Beograda i Niša. Ovom prugom danas prosečno dnevno saobraća 35 - 40 putničkih i teretnih vozova.

Nakon modernizacije omogućena brzina kretanja vozova biće do 160 kilometara na sat.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


LORENCIC-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
;