PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Od Evrope do Azije za 6 minuta zahvaljujući novom turskom mostu

17.02.2022. | Nezavisne novine

Turska uskoro otvara najduži most između Evrope i Azije preko Dardanela. Gotovo je asfaltiranje i završni radovi, pa bi gransiozni most Čanakale 1915 trebalo da bude pušten u saobraćaj 26. februara, pre zvanične svečane ceremonije otvaranja 18. marta, na dan 107. godišnjice bitke na turskom poluostrvu Galipolje u Prvom svetskom ratu.

Most Čanakale

Most Čanakale (Foto: 1915canakkale.com)

Zahvaljujući ovom mostu putovanje između između Azije i Evrope trajaće samo šest minuta, piše list Daily sabah i dodaje da putovanje trajektom između evropske i anadolijske (azijske) strane Dardanela traje otprilike 30 minuta. Prevoz trajektom se ponekad otkazuje zbog olujnog vremena, a tokom sezone godišnjih odmora satima se čeka u redu na ukrcavanje.

Most Čanakale 1915 biće najduži viseći most na svetu, ukupne dužine 4.608 metara, sa rasponom između nosećih stubova od 2.023 metra, što je dužina koja simboliše 2023. godinu u kojoj se obeležava 100. godišnjica od osnivanja Republike Turske, koju je utemeljio Kemal Ataturk.

Piloni, oblikovani kao artiljerijske granate u čast Galipoljske bitke, visoki su 318 metara i obojeni crveno-belo, odnosno u bojama turske zastave.

Izgradnja je počela u martu 2018. i projekat je koštao ukupno 3,1 mlrd EUR, 100 mil EUR više od plana, zbog uticaja pandemije i rasta cena materijala.

Procenjuje se da će završetak ovog projekta smanjiti trajektni saobraćaj, posebno tokom letnjih meseci i državnih praznika, i postati alternativna ruta za prevoz od Istanbula i Trakije do regiona Marmara i Egejskog mora.

Osim smanjenja vremena putovanja, projekat će obezbediti integraciju luka u regionima Mramornog i Egejskog mora u sve transportne sisteme.

Ovaj megaprojekat, koji je realizovao konzorcijum južnokorejskih i turskih kompanija, biće četvrti most u Turskoj i peta saobraćajnica koja povezuje Aziju i Evropu, posle Mosta mučenika 15. jul, mosta Fatih Sultan Mehmet, mosta Javuz Sultan Selim, kao i železničkog tunela Marmaraj i Evroazijskog tunela, navodi Daily Sabah.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...
Jovan 03.07.2023.
A kada ce se uraditi parcelizacija zemljist...

;