INFONET-468X60-BANNER

Kada će biti završeni radovi na obilaznici oko Beograda

31.01.2022. | Novosti

Godinama se iščekuje završetak obilaznice oko Beograda. Radovi na drugoj fazi obilaznice su u toku, a do kraja godine trebalo bi da bude uređeno 12,7 kilometara od Orlovače do Bubanj potoka.

Izgradnja puta - ilustracija

Izgradnja puta - ilustracija (Foto: Pixabay)

Kako "Novosti" navode, na sektoru pet i šest ovog važnog putnog pravca uz domaće podizvođače angažovan je veliki broj radnika azerbejdžanskog "Azvirta" i kineske "Pauer Čajna grupe", koje ni loši vremenski uslovi nisu sprečili da budu svakodnevno na gradilištu. Ukoliko sve bude po planu, sektorom pet moglo bi da se prođe već za dva meseca.

Od tri deonice kompletno je završena samo jedna - od Batajnice do Dobanovaca. Posao je intenziviran pre četiri godine, kada je veliki broj neimara zaposeo ovo gradilište. Druga deonica od Dobanovačke do petlje Bubanj potok podeljena je u šest sektora, radovi su kompletno završeni na četiri, a za izgradnju su preostala poslednja dva sektora druge faze, od Orlovače do tunela Straževica i od Straževice do Bubanj potoka.

- Na trasi sektora pet završeni su svi slojevi asfalta, preostalo je svega 100 metara kako bi se spojio most 15 sa levom cevi tunela Straževica - kažu za "Novosti" u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. - Takođe, treba da se na pojedinim delovima ugradi odbojna ograda i saobraćajna signalizacija. Na mostovima su završeni radovi na donjem stroju, gornjoj konstrukciji mostova, hidroizolaciji i asfaltnim slojevima. Završena je primarna i sekundarna obloga tunela Straževica, sistem za odvodnjavanje, kolovozna konstrukcija do završnog sloja asfalta. U toku su radovi na opremanju tunela i postavljanju poslednjeg sloja asfaltne podloge.

Po izlasku iz jednog od najvećih izazova u vidu izgradnje tunelske cevi Straževice, počinje sektor šest, najkompleksniji projekat u drugoj fazi izgradnje beogradske obilaznice. Tu se gradi i najveća petlja u našoj zemlji - Bubanj potok.

- Na trasi sektora šest u toku je izrada nasipa i kolovozne konstrukcije - ističu u resornom ministarstvu. - Na pojedinim deonicama su završeni nasipi, kolovozna konstrukcija od nevezanih materijala i ugrađen prvi i drugi sloj asfalta. U toku su radovi na izradi temelja, stubova, donjoj i gornjoj konstrukciji mostova, hidroizolacije.

Kako su se uverili i reporteri "Novosti", najveći broj radnika, njih više od 50, aktivno radi na iskopima i ugradnji tunelskih cevi za budući tunel Beli Potok od 360 metara, koji se probija u blizini restorana "Hiljadu ruža". Vredni neimari izrađuju dijafragmu, poprečne nosače, hidroizolacije i iskope, a prisutno je mnogo mehanizacije. Dok se ne završi njegova izgradnja, Avalski put će biti zatvoren za saobraćaj.

U ovom delu od 9,6 kilometara planirana je i izgradnja petlje Avala, koja će povezivati stari Avalski put i naselje Resnik. Sredinom septembra stigla je građevinska dozvola i majstori su dobili zeleno svetlo za početak i ovih radova. Obilaznica će na Koridoru 10 izbiti između nekadašnje naplatne rampe Bubanj potok i trenutnog isključenja za Kružni put.

Po otvaranju desne trake najdužeg mosta na obilaznici, kod Ostružnice, 14. juna 2020. godine, dugačke oko 2.000 metara, krenulo se u kompletno popravljanje leve konstrukcije, koja je godinama devastirana. Posao je poveren austrijskom "Štrabagu" koji je prvo uklonio stari asfalt, a posle odugovlačenja sa realizacijom ovog projekta, konačno bi posao u avgustu trebalo da bude okončan.

Da bi obilaznica oko Beograda zaživela u punom profilu od 70 kilometara, potrebno je da se završi i treća deonica od petlje Bubanj potok do Pančeva, duga 22 kilometra. Najavljeno je da bi radovi na tom potezu, na kom je glavna izgradnja mosta kod Vinče, trebalo da počnu do kraja ove godine, odmah posle završetka druge deonice.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;