INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U Čačku je napravljena 3D štampana kuća za 21 sat

03.12.2021. | Tanjug

U Naučno tehnološkom parku u Čačku predstavljena je prva 3D štampana kuća u Istočnoj Evropi.

3D štampana kuća

3D štampana kuća (Foto: Natura eco)

Dva čoveka su za samo 21 sat i 15 minuta napravila kuću "Proto dom", koristeći inovativnu tehnologiju građevinske štampe.

Štampač mašinu projektovali su i napravili radnici firme "Natura eko" (Natura Eco), koja posluje u okviru Naučno tehnološkog parka u Čačku.

Generalni direktor kompanije "Natura eko" Nikola Rakić rekao je da ovaj poduhvat predstavlja budućnost građevinske industrije u Srbiji i svetu.

- Ideja je zasnovana 2018. godine. Građevinska industrija se svakodnevno suočava sa brojnim problemima, nesreće na radu, nedostatak kvalifikovane radne snage i ekološki problemi. Najnovija građevinska tehnologija na svetu je od 15 do 35% jeftinija po kvadratu. Prednosti u odnosu na tradicionalno građene objekte su kvalitet i čvrstina materijala, koji je u odnosu na standardni beton i opeku tri do pet puta čvršći - objasnio je Rakić na svečanoj promociji.

On je ukazao da je važna prednost i sama brzina gradnje, jer svi radovi na 3d štampanim kućama teku simultano, izgradnja cevi, elektroinstalacije i stolarije, pa nema gubljenja vremena.

- Veoma je važno i da je količina otpada ravna nuli, jer se unapred zna potrebna količina materijala - rekao je Rakić.

Tehnički direktor kompanije Miloš Jovanović istakao je da su ovom tehnologijom sve tradicionalne građevinske mašine i radnici stali u jednu mašinu.

- U osnovi, štampa omogućava da ideju sprovedete u realnost bez ikakvih ograničenja koja postoje u tradicionalnom načinu gradnje. Takođe, da ne bude ekskluzivno pristupačno manjini, već svima, jer je jeftinije. Kad se napravi zid, vi u njemu već imate izolaciju i elektroinstalaciju. Ostaje samo krečenje. Mašina koja štampa je u stvari celo jedno gradilište. Sve skele, svi radnici, sve građevinske mašine, prebačene su u jednu mašinu - kazao je Jovanović.

On je napomenuo da oni ne koriste materijale sa hemijskim aditivima, već biocide što ovu tehnologiju čini "zelenom".

"Natura eko" je svoju tehnologiju razvijala u okviru Naučno tehnološkog parka u Čačku, uz pomoć države, lokalne samouprave i brojnih privrednika.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da je država stvorila uslove da se jedan ovakav projekat realizuje i da je potpisan ugovor sa Vladom Republike Srbije o proširenju kapaciteta Naučno tehnološkog parka u Čačku.

- Ovo je istorijski dan za Čačak i Srbiju. Kada smo pre dve i po godine pričali na ovu temu meni je delovala nestvarno. Ali, stvorili smo uslove i došli smo do sinteze digitalizacije i građevinarstva. Naučno tehnološki park u sistemu naučno tehnoloških parkova Srbije, država i grad stvorili su uslove da se ovo desi. Takođe, država je donela odluku o pribavljanju parcele od jednog hektara u vlasništvo NTP-a, za proširenje njegovih kapaciteta koji su popunjeni 90% - naglasio je Todorović.

Plan firme "Natura eco" je komercijalizacija tehnologije građevinskih štampača, a potpisani su ugovori za izgradnju 75 štampanih objekata u narednoj godini.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;