INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U Čačku je napravljena 3D štampana kuća za 21 sat

03.12.2021. | Tanjug

U Naučno tehnološkom parku u Čačku predstavljena je prva 3D štampana kuća u Istočnoj Evropi.

3D štampana kuća

3D štampana kuća (Foto: Natura eco)

Dva čoveka su za samo 21 sat i 15 minuta napravila kuću "Proto dom", koristeći inovativnu tehnologiju građevinske štampe.

Štampač mašinu projektovali su i napravili radnici firme "Natura eko" (Natura Eco), koja posluje u okviru Naučno tehnološkog parka u Čačku.

Generalni direktor kompanije "Natura eko" Nikola Rakić rekao je da ovaj poduhvat predstavlja budućnost građevinske industrije u Srbiji i svetu.

- Ideja je zasnovana 2018. godine. Građevinska industrija se svakodnevno suočava sa brojnim problemima, nesreće na radu, nedostatak kvalifikovane radne snage i ekološki problemi. Najnovija građevinska tehnologija na svetu je od 15 do 35% jeftinija po kvadratu. Prednosti u odnosu na tradicionalno građene objekte su kvalitet i čvrstina materijala, koji je u odnosu na standardni beton i opeku tri do pet puta čvršći - objasnio je Rakić na svečanoj promociji.

On je ukazao da je važna prednost i sama brzina gradnje, jer svi radovi na 3d štampanim kućama teku simultano, izgradnja cevi, elektroinstalacije i stolarije, pa nema gubljenja vremena.

- Veoma je važno i da je količina otpada ravna nuli, jer se unapred zna potrebna količina materijala - rekao je Rakić.

Tehnički direktor kompanije Miloš Jovanović istakao je da su ovom tehnologijom sve tradicionalne građevinske mašine i radnici stali u jednu mašinu.

- U osnovi, štampa omogućava da ideju sprovedete u realnost bez ikakvih ograničenja koja postoje u tradicionalnom načinu gradnje. Takođe, da ne bude ekskluzivno pristupačno manjini, već svima, jer je jeftinije. Kad se napravi zid, vi u njemu već imate izolaciju i elektroinstalaciju. Ostaje samo krečenje. Mašina koja štampa je u stvari celo jedno gradilište. Sve skele, svi radnici, sve građevinske mašine, prebačene su u jednu mašinu - kazao je Jovanović.

On je napomenuo da oni ne koriste materijale sa hemijskim aditivima, već biocide što ovu tehnologiju čini "zelenom".

"Natura eko" je svoju tehnologiju razvijala u okviru Naučno tehnološkog parka u Čačku, uz pomoć države, lokalne samouprave i brojnih privrednika.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da je država stvorila uslove da se jedan ovakav projekat realizuje i da je potpisan ugovor sa Vladom Republike Srbije o proširenju kapaciteta Naučno tehnološkog parka u Čačku.

- Ovo je istorijski dan za Čačak i Srbiju. Kada smo pre dve i po godine pričali na ovu temu meni je delovala nestvarno. Ali, stvorili smo uslove i došli smo do sinteze digitalizacije i građevinarstva. Naučno tehnološki park u sistemu naučno tehnoloških parkova Srbije, država i grad stvorili su uslove da se ovo desi. Takođe, država je donela odluku o pribavljanju parcele od jednog hektara u vlasništvo NTP-a, za proširenje njegovih kapaciteta koji su popunjeni 90% - naglasio je Todorović.

Plan firme "Natura eco" je komercijalizacija tehnologije građevinskih štampača, a potpisani su ugovori za izgradnju 75 štampanih objekata u narednoj godini.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;