INFONET-468X60-BANNER

Počela gradnja visećeg mosta koji će povezati Stari grad sa Zlatiborskim putem

19.11.2021. | B92

Počeli su radovi koji će pripremiti teren za gradnju mosta kojim bi se napravio pristup užičkoj tvrđavi iz pravca Zlatiborskog puta. Osim pristupne saobraćajnice, u planu je i pešački most kojim će se dolaziti u donji pojas Starog grada.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

U toku su geomehanička ispitivanja, a procenjuje se da će radovi koštati 15 miliona dinara, od čega je 10 miliona obezbedilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Radovi na bušenju biće gotovi do kraja godine, dok će sva ispitivanja biti završena do maja naredne godine.

- Radi se bušenje sa strane Starog grada, gde se kompletno vrši bušenje, a nakon toga će biti utisnuta kompletno sidra i kompletno izvršiti ispitivanje na kidanje, što će omogućiti precizne podatke i vodonepropusnost same stene koja se nalazi na tom delu Starog grada, kao i sve one karakteristike koje su neophodne projektantu da bi se kompletno završila projektna dokumentacija. Uporedo sa ovim radovima, radi se i prekoputa priprema terena, odnosno pristupnog puta - rekao je za TV Prva direktor Javnog preduzeća Užice razvoj Nikola Maksimović.

Most koji će povezati Stari grad sa Zlatiborskim putem biće viseći most, dugačak 105 metara, a širok tri metra.

- Ovom dokumentacijom predviđeno je da se urade i pristupne staze posle mosta, da se uradi kompletno osvetljenje, da se uradi studija opravdanosti, zaštita životne sredine - sva ona dokumenta koja su neophodna da bi se kompletirao projekat budućeg mosta - dodao je Maksimović.

Inače, do sada je u rekonstrukciju Starog grada uloženo oko 70 miliona dinara, koje su obezbedili Republika, Grad i Ambasada SAD.

- Urađena je kompletna rekonstrukcija, konzervacija svih zidina i završili smo dva sprata kule. U toku je izrada novih projekata, nećemo stati sa ovim. Radimo projekat za vodenu kulu i za još jedan vidikovac koji će biti gotovi do kraja godine - naveo je pomoćnik gradonačelnice Užica Dragoljub Stojadinović.

Pristupna saobraćajnica imaće i treću traku, koja će voditi ka novom vidikovcu, a u planu je i parking prostor za četiri autobusa i 30 automobila. Od novog vidikovca do Donjeg grada mostom će se ići pešice.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;