PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Počela gradnja visećeg mosta koji će povezati Stari grad sa Zlatiborskim putem

19.11.2021. | B92

Počeli su radovi koji će pripremiti teren za gradnju mosta kojim bi se napravio pristup užičkoj tvrđavi iz pravca Zlatiborskog puta. Osim pristupne saobraćajnice, u planu je i pešački most kojim će se dolaziti u donji pojas Starog grada.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

U toku su geomehanička ispitivanja, a procenjuje se da će radovi koštati 15 miliona dinara, od čega je 10 miliona obezbedilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Radovi na bušenju biće gotovi do kraja godine, dok će sva ispitivanja biti završena do maja naredne godine.

- Radi se bušenje sa strane Starog grada, gde se kompletno vrši bušenje, a nakon toga će biti utisnuta kompletno sidra i kompletno izvršiti ispitivanje na kidanje, što će omogućiti precizne podatke i vodonepropusnost same stene koja se nalazi na tom delu Starog grada, kao i sve one karakteristike koje su neophodne projektantu da bi se kompletno završila projektna dokumentacija. Uporedo sa ovim radovima, radi se i prekoputa priprema terena, odnosno pristupnog puta - rekao je za TV Prva direktor Javnog preduzeća Užice razvoj Nikola Maksimović.

Most koji će povezati Stari grad sa Zlatiborskim putem biće viseći most, dugačak 105 metara, a širok tri metra.

- Ovom dokumentacijom predviđeno je da se urade i pristupne staze posle mosta, da se uradi kompletno osvetljenje, da se uradi studija opravdanosti, zaštita životne sredine - sva ona dokumenta koja su neophodna da bi se kompletirao projekat budućeg mosta - dodao je Maksimović.

Inače, do sada je u rekonstrukciju Starog grada uloženo oko 70 miliona dinara, koje su obezbedili Republika, Grad i Ambasada SAD.

- Urađena je kompletna rekonstrukcija, konzervacija svih zidina i završili smo dva sprata kule. U toku je izrada novih projekata, nećemo stati sa ovim. Radimo projekat za vodenu kulu i za još jedan vidikovac koji će biti gotovi do kraja godine - naveo je pomoćnik gradonačelnice Užica Dragoljub Stojadinović.

Pristupna saobraćajnica imaće i treću traku, koja će voditi ka novom vidikovcu, a u planu je i parking prostor za četiri autobusa i 30 automobila. Od novog vidikovca do Donjeg grada mostom će se ići pešice.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;