IZOLACIJA-468X60-BANNER

Plato ispred Narodne skupštine u novom ruhu

20.10.2021. | Beoinfo

Gradski urbanista Marko Stojčić izjavio je za TV Prva da će plato ispred Narodne skupštine biti potpuno rekonstruisan, što se odnosi na zamenu svih polomljenih ploča, kao i zelenilo koje će biti promenjeno, rasveta i sve ostalo što čini ovaj komleks. Planirano je, dodao je, da radovi traju oko četiri meseca.

Narodna skupština Republike Srbije u Beogradu (Foto: Pixabay.com)

- Desna strana u odnosu na Skupštinu naredne godine biće potpuno rekonstruisana jer se gradi podzemna javna garaža, a iznad nje će biti park. Levi deo ka Takovskoj ulici će biti rekonstruisan već sada, u smislu parkovskog prostora. Tako ćemo ceo blok imati potpuno rekonstruisan i inoviran, ali u starom arhitektonskom izgledu. Čitav ovaj prostor podleže zaštiti kulturnog nasleđa, odnosno Zavod za zaštitu spomenika kulture vrlo je detaljno analizirao ovu površinu i njihov zahtev je bio da se sačuva ovaj kamen jer je to originalni kamen koji je prvobitno i postavljen. Polomljene ploče biće zamenjene istim takvim kamenom, samo novim - naglasio je Stojčić.

Prema njegovim rečima, u sledećoj fazi naredne godine biće rekonstruisana ulica koja ide ka predsedništvu, odnosno ka Starom dvoru, a biće završeni i radovi na potpunoj rekonstrukciji Trga Nikole Pašića.

- Čitav prostor oko Skupštine će do kraja sledeće godine biti potpuno rekonstruisan. Možda najveća parkovska površina koja se koristi, a nalazi se uz Vlajkovićevu ulicu, koja je danas nažalost pod betonom, biće dodatno ozelenjena, a ispod će se naći garaža poput garaže uz Pionirski park - zaključio je Stojčić.

 

Komentari: 2

Šumadinac 01.11.2021 12.57.05

Da li je Zavod za zaštitu spomenika predvideo vraćanje originalne ograde oko Skupštine sa stražarnicama? Ako nije, zašto nije?

Nenad 26.10.2021 09.12.19

Samo da ne bude ko cvetni trg ili plato kod spomenika Raše Popova gde sve počinje propadati. Da ne zaboravimo i Slaviju. Priznajme samo majstore iz Mionice koji ugradjuju domaći struganički ili ravnogorski kamen.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;