SFSOPLATE-468X60-BANNER

Građevinski fakultet uložio primedbe na Nacrt plana metroa

04.10.2021. | eKapija

Metro

Ilustracija (Foto: Pexels.com)

U okviru javnog uvida Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu je predao primedbe na Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade. Kako stoji u objavi na njihovom zvaničnom Tviter nalogu, zbog svoje akademske časti su obavezni da svojim stručnim stavom doprinesu donošenju tehnički ispravnih odluka koje imaju dalekosežne posledice na širu društvenu zajednicu. Takođe kazu da predloženi Plan nije dobar, da će efekti izgradnje metroa na smanjenje saobraćajnih problema biti zanemarljivi, a troškovi enormni.

Osim građevinskog fakulteta i Udruženje građana Po meri metro je pokrenulo inicijativu da se krak prve metro linije izgradi od stanice Žarkovo u Trgovačkoj ulici ka Petlovom brdu, duž naselja Cerak, Cerak-Vinogradi, Vidikovac, Labudovo brdo i Petlovo brdo, kao i da se prva linija beogradskog metroa izgradi preko železničke stanice Beograd Centar i Kliničkog centra Srbije.

Ove primedbe su odbačene od strane zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića koji je izjavio da neće biti izmena prve dve linije metroa. Prema njegovim rečima, linije metroa definisao je tim međunarodnih stručnjaka i izgradnja počinje u novembru, dok bi prve dve linije trebalo da budu u funkciji do 2030. godine.

Veliki broj primedbi je pristigao i nakon prošlogodišnjeg javnog uvida u Elaborat za rani javni uvid Plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu, ali odogovor nadležnih nije sadržao detaljna objašnjenja zbog čega najveći broj njih nije prihvaćen ili označen kao "neosnovan".

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;