PRIJAVA-468X60-BANNER

Građevinski fakultet uložio primedbe na Nacrt plana metroa

04.10.2021. | eKapija

Metro

Ilustracija (Foto: Pexels.com)

U okviru javnog uvida Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu je predao primedbe na Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade. Kako stoji u objavi na njihovom zvaničnom Tviter nalogu, zbog svoje akademske časti su obavezni da svojim stručnim stavom doprinesu donošenju tehnički ispravnih odluka koje imaju dalekosežne posledice na širu društvenu zajednicu. Takođe kazu da predloženi Plan nije dobar, da će efekti izgradnje metroa na smanjenje saobraćajnih problema biti zanemarljivi, a troškovi enormni.

Osim građevinskog fakulteta i Udruženje građana Po meri metro je pokrenulo inicijativu da se krak prve metro linije izgradi od stanice Žarkovo u Trgovačkoj ulici ka Petlovom brdu, duž naselja Cerak, Cerak-Vinogradi, Vidikovac, Labudovo brdo i Petlovo brdo, kao i da se prva linija beogradskog metroa izgradi preko železničke stanice Beograd Centar i Kliničkog centra Srbije.

Ove primedbe su odbačene od strane zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića koji je izjavio da neće biti izmena prve dve linije metroa. Prema njegovim rečima, linije metroa definisao je tim međunarodnih stručnjaka i izgradnja počinje u novembru, dok bi prve dve linije trebalo da budu u funkciji do 2030. godine.

Veliki broj primedbi je pristigao i nakon prošlogodišnjeg javnog uvida u Elaborat za rani javni uvid Plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu, ali odogovor nadležnih nije sadržao detaljna objašnjenja zbog čega najveći broj njih nije prihvaćen ili označen kao "neosnovan".

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;