INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Gradi se auto-put Niš-Merdare, izabran je izvođač radova

20.09.2021. | eKapija

Autoput

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Grupa ponuđača, koju čine Strabag AG Austria i Strabag doo Beograd biće zadužene za izgradnju prve faze deonice auto-puta Niš-Merdare.

Radi se o izgradnji dela od 5,5 kilometara koji povezuje Merošine do Beloljina (Niš-Pločnik).

Strabag će biti odgovoran za izgradnju drugog kolovoza, kao i za rekonstrukciju postojećih 5,1 km između petlje Merošina i petlje Merošina 1, koji će se sastojati od mostova, nadvožnjaka, propusta, lokalnih puteva i drugih povezanih radova.

Ukupna vrednost nabavke (bez PDV-a) iznosi oko 22,5 miliona EUR, prema obaveštenju koje su objavili Koridori Srbije kao naručilac.

To je oko 2 miliona EUR više od prve procene vrednosti radova, koja je iznosila 20,6 miliona EUR (bez PDV-a).

Kako se navodi u saopštenju, cena je bila odlučujući faktor pri dodeljivanju ugovora, a osam ponuđača se prijavilo u martu na tender.

Ugovor je dodeljen bez javnog poziva, na osnovu izuzetaka od primene Zakona o javnim nabavkama, jer se, kako je naznačeno, radi o nabavci radova izvedenih u skladu sa Vodičem za nabavke projekata finansiranih od strane Evropske investicione banke (EIB).

Razlog je, kako je otkrila Bojana Stojadinović, zadužena za javne nabavke na Koridorima Srbije, što tender nije objavljen na Portalu javnih nabavki, već samo na web stranici Koridora kao naručioca i na sajtu Službenog glasnika EU.

Prema njenim rečima, ovo je izuzetak od primene Zakona o javnim nabavkama jer radove finansiraju strane organizacije sa svojim procedurama i normama, koje moraju biti usklađene u tenderskoj dokumentaciji. Portal javnih nabavki nije odobren od EIB-a kao glavnog finansijera projekta i banka u njega nema uvid, te stoga tender nije mogao da bude objavljen tamo i zato u obaveštenju o dobrovoljnoj transparentnosti stoji da nije bilo objave javnog poziva.

Prva faza auto-puta, koja vodi od Niša do Beloljina i duga je 37,4 kilometra, biće plaćena kreditnim novcem i investicionim grantom koji su Srbiji stavljeni na raspolaganje od strane Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke.

Zajam EBRD-a je 85 miliona evra, zajam EIB je vredan 100 miliona evra, a grant (bespovratna sredstva) EIB-a  su 40,6 miliona evra (WBIF).

Za poslednje tri deonice auto-puta od Niša do Beloljina pojačane su aktivnosti na izradi projektno-tehničke i tenderske dokumentacije, kako su ranije naveli u Koridororima Srbije, a planirano je i brže objavljivanje javnih poziva.

Prema izjavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izgradnja prve deonice puta Niš-Pločnik počinje krajem septembra, kada predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen dolazi u Srbiju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;