INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Strategijom razvoja do gradnje novih aerodroma u Srbiji

18.08.2021. | B. P. | eKapija

Aerodromi Srbije doo raspisali su tender za izradu strategije razvoja aerodroma u Srbiji za perod od 2025. do 2030. godine, koja će analizirati mogućnosti za gradnju novih aerodroma i povećanje obima usluga u postojećim vazdušnim lukama.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Prema Prostornom planu Srbije od 2021. do 2035. godine, Srbija ima u planu izgradnju još dva međunarodna aerodroma pored postojeća četiri, a nameru gradnje novih aerodroma, kod Dobanovaca i Novog Sada, potvrdilo je i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ključno je da će se nova strategija baviti isključivo razvojem postojećih i novih aerodroma, za razliku od važeće koja obuhvata sve vrste saobraćaja, da će obuhvatiti i analizu mogućnosti gradnje novih aerodorma u zemlji.

Kako je pojašnjeno u projektnom zadatku tendera za izradu strategije razvoja aerodroma, postojeća Strategija razvoja železničkog, drumskog, vodnog, vazdušnog i intermodalnog transporta u Republici Srbiji od 2008. do 2015. godine izgubila je na važnosti i usklađenosti sa strateškim, razvojnim i pravnim aktima Srbije i Evropske Unije.

Ističe se da posebna strategija za razvoj aerodroma kao ključni planski dokument ima za cilj brži i ravnomerniji ekonomski i demografski razvoj regiona i zemlje u celini, stvaranje kvalitetnog investicionog ambijenta u oblasti vazdušnog saobraćaja, integraciju vidova prevoza, zaštitu životne sredine i podršku implementacije Jedinstvenog evropskog neba (SESAR).

- Neophodno je razmotriti prostorna i druga ograničenja prilikom planiranja i unapređenja infrastrukture postojećih i novih aerodroma i konverzije vojnih u civilne ili mešovite aerodrome - stoji u tenderskoj dokumentaciji.

Tender ističe 8. septembra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;