Da li će Švedska zatvoriti najveću cementaru?

20.07.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Švedska se suočava sa problemom koji bi mogao nastupiti ukoliko se zatvori rad najveće cementare u zemlji. U pitanju su ekološki razlozi, ali oni ekonomski mogu imati velikog uticaja kako na građevinki sektor i one koji su direktno i indirektno povezani sa njim, tako i na BDP. Činjenica je da udeo građevinske industrije u BDP-u iznosi oko 11 odsto. Posledice bi bile ogromne i to bi dovelo do stopiranja tri četvrtine svih projekata koji se tiču izgradnje kuća. Upozorenje je stiglo od Byggföretagena, tela koje zastupa građevinske firme u Švedskoj.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Cementara je odbijena za dobijanje nove licence zbog štetnog uticaja na životnu sredinu. Byggföretagen je svoje podatke bazirao na proceni uticaja pripremljenoj nakon odluke Supreme Land and Environmental Court koji je odbio izdavanje nove rudarske dozvole za fabriku cementa u Sliteu na ostrvu Gotland. Ovo znači da neće više moći da vadi krečnjak, što znači da će možda morati da prestane sa radom. Licenca je odbijena zbog zabrinutosti uticaja na okolinu, posebno na podzemne vode. Sud je bio zabrinut zbog visokog nivoa zagađenja hloridom u uzorcima podzemnih voda uzetih u blizini lokacije.

Greenpeace je takođe optužio cementaru da koristi peći za spaljivanje toksičnog otpada bez dozvole. Prema pisanju švedske novinske agencije Dagens PS može se zaključiti da ekološki problemi u jednoj cementari mogu dovesti celu građevinsku industriju jedne zemlje u problem.

Presuda znači da će postrojenje, koja proizvodi tri četvrtine cementa koji se koristi u Švedskoj, morati 31. oktobra da prestane da vadi krečnjak u obližnjem kamenolomu. Izvršna direktorka Byggföretagena Catharina Elmsäter-Svärd rekla je da se Švedska suočava sa velikim zastojem u gradnji i da će nestašica cementa imati velike posledice na ekonomiju i zaposlenost u zemlji.

U planu je da se cementara Slite pretvori u eksperimentalno ugljenično-neutralno postrojenje do 2030. godine. Međutim, iz matične kompanije HeidelbergCement rečeno je da bi sudska presuda mogla uticati na dalji tok projekta. Ova cementara je jedini proizvođač cementa u Švedskoj, koja ima i manje postrojenje Skövde na jugu zemlje. Proizvodnja cementa odgovorna je za oko osam odsto globalnih emisija ugljenika. To je uglavnom zbog načina obrade krečnjaka, koji je glavni sastojak cementa.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...