INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Da li će Švedska zatvoriti najveću cementaru?

20.07.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Švedska se suočava sa problemom koji bi mogao nastupiti ukoliko se zatvori rad najveće cementare u zemlji. U pitanju su ekološki razlozi, ali oni ekonomski mogu imati velikog uticaja kako na građevinki sektor i one koji su direktno i indirektno povezani sa njim, tako i na BDP. Činjenica je da udeo građevinske industrije u BDP-u iznosi oko 11 odsto. Posledice bi bile ogromne i to bi dovelo do stopiranja tri četvrtine svih projekata koji se tiču izgradnje kuća. Upozorenje je stiglo od Byggföretagena, tela koje zastupa građevinske firme u Švedskoj.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Cementara je odbijena za dobijanje nove licence zbog štetnog uticaja na životnu sredinu. Byggföretagen je svoje podatke bazirao na proceni uticaja pripremljenoj nakon odluke Supreme Land and Environmental Court koji je odbio izdavanje nove rudarske dozvole za fabriku cementa u Sliteu na ostrvu Gotland. Ovo znači da neće više moći da vadi krečnjak, što znači da će možda morati da prestane sa radom. Licenca je odbijena zbog zabrinutosti uticaja na okolinu, posebno na podzemne vode. Sud je bio zabrinut zbog visokog nivoa zagađenja hloridom u uzorcima podzemnih voda uzetih u blizini lokacije.

Greenpeace je takođe optužio cementaru da koristi peći za spaljivanje toksičnog otpada bez dozvole. Prema pisanju švedske novinske agencije Dagens PS može se zaključiti da ekološki problemi u jednoj cementari mogu dovesti celu građevinsku industriju jedne zemlje u problem.

Presuda znači da će postrojenje, koja proizvodi tri četvrtine cementa koji se koristi u Švedskoj, morati 31. oktobra da prestane da vadi krečnjak u obližnjem kamenolomu. Izvršna direktorka Byggföretagena Catharina Elmsäter-Svärd rekla je da se Švedska suočava sa velikim zastojem u gradnji i da će nestašica cementa imati velike posledice na ekonomiju i zaposlenost u zemlji.

U planu je da se cementara Slite pretvori u eksperimentalno ugljenično-neutralno postrojenje do 2030. godine. Međutim, iz matične kompanije HeidelbergCement rečeno je da bi sudska presuda mogla uticati na dalji tok projekta. Ova cementara je jedini proizvođač cementa u Švedskoj, koja ima i manje postrojenje Skövde na jugu zemlje. Proizvodnja cementa odgovorna je za oko osam odsto globalnih emisija ugljenika. To je uglavnom zbog načina obrade krečnjaka, koji je glavni sastojak cementa.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;