INFONET-468X60-BANNER

U planu gradnja Nacionalnog centra "Ukras sveta"

14.07.2021. | B. P. | eKapija

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda oglasio je javnu prezentaciju urbanističkog projekta Centar za rani razvoj dece i inkluziju na Novom Beogradu.

Nacionalni centar Ukras sveta

Budući izgled Centra (Foto: Dizajn Arhitektura/Urbanistički projekat)

Reč je o savremenom Nacionalnom centru "Ukras sveta" za decu kod koje je otkriveno zaostajanje u razvoju, koji će se nalaziti na Bežanijskoj kosi.

Kamen temeljac ovog zdanja vrednog između 20 i 22 mil EUR trebalo bi da bude postavljen krajem godine, a završetak radova očekuje se na leto 2023.

Investitor projekta je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, a projektant je firma Dizajn Arhitektura iz Beograda.

Centar će obuhvatati površinu od gotovo 21.000m², a nalaziće se u bloku između ulica Peđe Milosavljevića i Dr Huga Klajna, uz Ulicu Ismeta Mujezinovića.

Prema projektu, dvospratni kompleks će imati unutrašnje dvorište i sastojaće se iz više celina, među kojima su terapeutska, dijagnostička, edukativna i naučno-istraživačka celina, a planirani su i brojni prateći sadržaji.

U ulaznom holu izdvajaće se čekaonica zamljišena kao igraonica, dok će dijagnostička celina podrazumevati ordinacije za 11 ordinacija lekara specijalista poput pedijatra, fizijatra, psihijatra, neurologa ORL i oftalmologa, kao i gluvu sobu, sobu za EEG, prcenu vida, arenu za procenu razvoja...

U okviru terapeutske zone izdvajaju se sale za fizioterapiju, svetlosna senzorna soba, sale za savetovanje roditelja, muzička soba i bazen.

Kompleks će imati i deo za opremu i asistivnu tehnologiju, sa bibliotekom, prostorom za izradu pomagala sa 3d štampačima.

Naučno-istraživačka celina podrzumevaće open space, odnosno hub koncept i prostore za sastanke udruženja roditelja.

Van glavnog objekta nalaziće se 3 bungalova za smeštaj porodica, svaki sa 2 apartmana, zatim, igralište sa spravama, sportski tereni, bašta, mini zoo vrt i manjež.

Napominje se da je dizajn projekta rađen prema prema principima""universal design" ili "design for all", vodeći računa o dostojanstvu osoba sa razvojnim poteškoćama.

Projekat predviđa smanjenje potrošnje svih vrsta energije, pa će u tu svrhu biti korišćene geosonde i solarni kolektori i paneli.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;