IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

U planu gradnja Nacionalnog centra "Ukras sveta"

14.07.2021. | B. P. | eKapija

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda oglasio je javnu prezentaciju urbanističkog projekta Centar za rani razvoj dece i inkluziju na Novom Beogradu.

Nacionalni centar Ukras sveta

Budući izgled Centra (Foto: Dizajn Arhitektura/Urbanistički projekat)

Reč je o savremenom Nacionalnom centru "Ukras sveta" za decu kod koje je otkriveno zaostajanje u razvoju, koji će se nalaziti na Bežanijskoj kosi.

Kamen temeljac ovog zdanja vrednog između 20 i 22 mil EUR trebalo bi da bude postavljen krajem godine, a završetak radova očekuje se na leto 2023.

Investitor projekta je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, a projektant je firma Dizajn Arhitektura iz Beograda.

Centar će obuhvatati površinu od gotovo 21.000m², a nalaziće se u bloku između ulica Peđe Milosavljevića i Dr Huga Klajna, uz Ulicu Ismeta Mujezinovića.

Prema projektu, dvospratni kompleks će imati unutrašnje dvorište i sastojaće se iz više celina, među kojima su terapeutska, dijagnostička, edukativna i naučno-istraživačka celina, a planirani su i brojni prateći sadržaji.

U ulaznom holu izdvajaće se čekaonica zamljišena kao igraonica, dok će dijagnostička celina podrazumevati ordinacije za 11 ordinacija lekara specijalista poput pedijatra, fizijatra, psihijatra, neurologa ORL i oftalmologa, kao i gluvu sobu, sobu za EEG, prcenu vida, arenu za procenu razvoja...

U okviru terapeutske zone izdvajaju se sale za fizioterapiju, svetlosna senzorna soba, sale za savetovanje roditelja, muzička soba i bazen.

Kompleks će imati i deo za opremu i asistivnu tehnologiju, sa bibliotekom, prostorom za izradu pomagala sa 3d štampačima.

Naučno-istraživačka celina podrzumevaće open space, odnosno hub koncept i prostore za sastanke udruženja roditelja.

Van glavnog objekta nalaziće se 3 bungalova za smeštaj porodica, svaki sa 2 apartmana, zatim, igralište sa spravama, sportski tereni, bašta, mini zoo vrt i manjež.

Napominje se da je dizajn projekta rađen prema prema principima""universal design" ili "design for all", vodeći računa o dostojanstvu osoba sa razvojnim poteškoćama.

Projekat predviđa smanjenje potrošnje svih vrsta energije, pa će u tu svrhu biti korišćene geosonde i solarni kolektori i paneli.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;