Uređenje fasada objekata gradskog jezgra Novog Sada

13.07.2021. | Z. Grumić | Novosti

Nedavno započetom obnovom fasada na nizu zgrada u novosadskom Bulevaru Mihajla Pupina, prekoputa palate Banovine, uspešno je nastavljen izuzetno obiman i vredan posao uređenja objekata gradskog jezgra Novog Sada u okviru priprema grada za Evropsku prestonicu kulture, titulu koju će grad poneti 2022. godine.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Nakon obnavljanja fasada i krovova na desetine zgrada i krovova u podgrađu Petrovaradinske tvrđave i u novosadskom starom jezgru na red je došao i deo centra grada nazvan Mali Liman, koji je jedan od arhitektonskih simbola Srpske Atine.

- U toku je radovi na obnovi zgrada u bloku omeđenom Bulevarom Mihajla Pupina, ulicama Ignjata Pavlasa i Pionirskom, odnosno Dunavskim parkom. Radimo objekte na bulevaru na brojevima 11, 13, 15 i 17, a ukupna vrednost tih radova je blizu 28 miliona dinara - precizira, za Novosti, Siniša Jokić, direktor gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture (ZZSK).

Jokić podseća da je Mali Liman nastajao planski kao projekat izlaska grada na reku, u trećoj deceniji 20. veka odnosno u razdoblju između dva svetska rata.

- Danas taj kraj predstavlja urbanistički najkvalitetnije definisan prostor Novog Sada i jedan je od stubova kulturno-istorijskog identiteta grada. To su godine kada je Novi Sad postao sedište Dunavske banovine i bio jedan od ključnih gradova Kraljevine Jugoslavije u očuvanju srpske kulturne baštine.

Posle postavljanja skela, obijanja dotrajalih fasada i ostalih pripremnih poslova na četiri zgrade uslediće zidarski, limarski i molersko-farbarski radovi koji bi, prema ugovoru ZZSK i konzorcijuma izvođača radova potpisanog 10. maja, trebalo da budu završeni u roku od 120 dana.

Uskoro bi trebalo da počnu i radovi na obnovi fasada deset objekata u ulicama Jovana Đorđevića i vladike Platona, koje okružuju Pokrajinsku vladu i Skupštinu AP Vojvodine. - To znači da ćemo sve fasade zgrada oko Banovine srediti. Naš zavod radi kao fabrika! - naglašava direktor Jokić.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...