SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Beogradski metro sa gradnjom počinje u novembru

30.06.2021. | Beta

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je juče (29.06.2021) da izgradnja metroa u Beogradu počinje u novembru, radovima na budućem depou na Makiškom polju. Na otvaranju "Železničke letnje škole" u organizaciji Fondacije Konard Adenauer i Transportne zajednice,  Vesić je rekao da se "ubrzano radi na eksproprijaciji zemljišta" za gradilište.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Nakon toga se počinje sa kopanjem tunela, gde će najveći deo prve linije, od Železnika do Karaburme biti pod zemljom i verujemo da ćemo je završiti do 2028. godine. Prva linija je dugačka oko 21 kilometar i imaće 21 stanicu, dok će druga linija biti gotova 2030. godine, ona počinje u Zemunu i završava se u Mirijevu - naveo je Vesić.

On je rekao i da će prve dve line metroa koštati 4,4 milijarde evra.

Po njegovim rečima, glavni problem sa javnim prevozom u Beogradu je to što je "osnovni podsistem" autobuski i red vožnje ne može da se ispuni jer zavisi od gužve u saobraćaju.

- Ne postoji grad veličine Beograda u Evropi u kojem je osnovni podsistem autobuski, i zato je neophodno da se grad što pre preorijentiše na šinski podsistem koji je nezavisan i omogućava da se gradjani brzo prevezu. Zato su Beogradu potrebni tramvaj i BG voz, kao i širenje tramvajske mreže - kazao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je dodao da se radi i na usavršavanju sistema gradske železnice što košta 1,2 milijarde evra, kao i na produženju tramvajskih linija za 50 kilometara.

- Gradska železnica treba da omogući da se sve prigradske opštine povežu sa gradom brzom i efikasnom železničkom vezom - izjavio je on.

Direktor Transportne zajednice, Matej Zakonjšek, rekao je da je cilj dovesti mlade profesionalce kako bi podelili svoje znanje, povezali se i iskoristili ovaj program, a "to jača region i samim tim i Evropu".

On je dodao da je železnica u regionu proteklih godina bila zanemarena, a kvalitet je opao te "manjak povezanosti u regionu zahteva našu hitnu pažnju".

- Sada imamo Transportnu zajednicu koja spaja mlade profesionalce i administracije i kolege iz Evrope koji će pomoći da promenimo ovakvu prošlost u mnogo svetliju budućnost - rekao je on i dodao da postoji i akcioni plan za železnicu kako bi se ona narednih godina modernizovala.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;