INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Srbija kao čvor Balkana zahvaljujući Moravskom koridoru

29.06.2021. | Tanjug

Auto-put od Pojata do Kruševca, deo Moravskog koridora koji će povezati međunarodne koridore 10 i 11, biće završen najkasnije za godinu dana. To je rečeno juče (28.06.2021) prilikom susreta ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića i direktora Koridora Srbije Aleksandra Antića na gradilištu mosta na Zapadnoj Moravi.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Prilikom obilaska radova rečeno je da je na trasi od Pojata do Kruševca sada angažovano 1.650 ljudi, od čega je u intenzivnim radovima 1500 radnika i oko 600 jedinica mehanizacije. Istaknuto je da se na 27 kilometara do Kruševca radi na 51 tački i trenutno gradi osam mostova.

Ministar Momirović podsetio je da je posle teškog početka sada vidljivo da su radovi nezaustavljivi i na trasi i na mostovima, i dodao da se pokazuje da se ispunjavaju obećanja i drži dinamika.

- Naš cilj je da sledeće godine u ovo vreme imamo 3500 radnika na trasi ovog koridora - rekao je on i dodao da Moravski koridor povezuje Srbiju, vezujući koridore 10 i 11.

Istakao je i da je za Moravski koridor do sada ekspropisano oko 2.000 hektara, te da je ostalo još pet posto.

- Ne postoji nijedan momenat koji nismo iskoristili da maksimalno ubzamo radove. Ovo je koridor o kome niko nije mogao da sanja do pre nekoliko godina, a spojiće Niš, Kruševac, Čačak i Užice, omogućiće da iz Bugarske stižu brže do BiH - rekao je on.

Dodao je da će koridor održati Srbiju kao čvor Balkana, a omogućiće da plate na trasi koridora porastu najmanje za četvrtinu u narednim godinama.

- Ne gradimo auto-put da bismo izgradili put, gradimo ga da bismo povezali ljude, podigli ekonomiju, i da bi se život ovde održao i u narednim vekovima - rekao je on.

Antić je ocenio da je na delu fantastična brzina radova, da je zadovoljan dinimikom i srećan što se sve odvija u skladu sa planovima.

- U novembru smo de fakto počeli sa prvim trajnim radovima na izgradnji Moravskog koridora, danas u junu imamo gradilište koje se neverovatno dobro realizuje - rekao je on.

On je najavio da će bez dileme u narednih godinu dana u potpunosti biti završen auto-put od Pojata do Kruševca.

- Učinićemo sve da dovedemo auto-put do obilaznice oko Kruševca i pre tog roka. Probaćemo da maksimalno ubrzamo. Krajem ove ili početkom naredne godine imaćemo auto-put do Kruševca - rekao je on.

Antić je dodao da je posebno značajno iskustvo saradnje sa američko-turskim izvođačem konzorcijumom Behtel-Enka, i da su  90 odsto podizvođači domaće kompanije, i oko 57 odsto radnika naši državljani.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;