INFONET-468X60-BANNER

Srbija kao čvor Balkana zahvaljujući Moravskom koridoru

29.06.2021. | Tanjug

Auto-put od Pojata do Kruševca, deo Moravskog koridora koji će povezati međunarodne koridore 10 i 11, biće završen najkasnije za godinu dana. To je rečeno juče (28.06.2021) prilikom susreta ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića i direktora Koridora Srbije Aleksandra Antića na gradilištu mosta na Zapadnoj Moravi.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Prilikom obilaska radova rečeno je da je na trasi od Pojata do Kruševca sada angažovano 1.650 ljudi, od čega je u intenzivnim radovima 1500 radnika i oko 600 jedinica mehanizacije. Istaknuto je da se na 27 kilometara do Kruševca radi na 51 tački i trenutno gradi osam mostova.

Ministar Momirović podsetio je da je posle teškog početka sada vidljivo da su radovi nezaustavljivi i na trasi i na mostovima, i dodao da se pokazuje da se ispunjavaju obećanja i drži dinamika.

- Naš cilj je da sledeće godine u ovo vreme imamo 3500 radnika na trasi ovog koridora - rekao je on i dodao da Moravski koridor povezuje Srbiju, vezujući koridore 10 i 11.

Istakao je i da je za Moravski koridor do sada ekspropisano oko 2.000 hektara, te da je ostalo još pet posto.

- Ne postoji nijedan momenat koji nismo iskoristili da maksimalno ubzamo radove. Ovo je koridor o kome niko nije mogao da sanja do pre nekoliko godina, a spojiće Niš, Kruševac, Čačak i Užice, omogućiće da iz Bugarske stižu brže do BiH - rekao je on.

Dodao je da će koridor održati Srbiju kao čvor Balkana, a omogućiće da plate na trasi koridora porastu najmanje za četvrtinu u narednim godinama.

- Ne gradimo auto-put da bismo izgradili put, gradimo ga da bismo povezali ljude, podigli ekonomiju, i da bi se život ovde održao i u narednim vekovima - rekao je on.

Antić je ocenio da je na delu fantastična brzina radova, da je zadovoljan dinimikom i srećan što se sve odvija u skladu sa planovima.

- U novembru smo de fakto počeli sa prvim trajnim radovima na izgradnji Moravskog koridora, danas u junu imamo gradilište koje se neverovatno dobro realizuje - rekao je on.

On je najavio da će bez dileme u narednih godinu dana u potpunosti biti završen auto-put od Pojata do Kruševca.

- Učinićemo sve da dovedemo auto-put do obilaznice oko Kruševca i pre tog roka. Probaćemo da maksimalno ubrzamo. Krajem ove ili početkom naredne godine imaćemo auto-put do Kruševca - rekao je on.

Antić je dodao da je posebno značajno iskustvo saradnje sa američko-turskim izvođačem konzorcijumom Behtel-Enka, i da su  90 odsto podizvođači domaće kompanije, i oko 57 odsto radnika naši državljani.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;