INFONET-468X60-BANNER

Obnovom i održavanjem fasada do lepšeg Beograda

25.06.2021. | Beoinfo

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić izjavio je da, poštujući bogato kulturno-istorijsko nasleđe, Grad Beograd nastavlja da obnavlja fasade zgrada i time mu dodeljuje novi izgled, izgled kakav naš grad i zaslužuje.

Beograd - ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Na poslednjoj sednici Skupštine grada detaljnije je rešeno pitanje održavanja izgleda zgrada koje su deo kulturno-istorijske celine ili uživaju prethodnu zaštitu. Naime, ovim novinama preciznije smo rešili pitanje odgovornosti uređenja i adekvatnog održavanja spoljnog izgleda zgrada Beograda. Kako bismo na viši nivo podigli izgled naše prestonice, propisali smo obavezu održavanja urednog stanja spoljnih delova zgrada koje su deo kulturno-istorijske celine ili su deo celine koja uživa prethodnu zaštitu. Sve to radimo kako bismo očuvali autentičnost arhitekture našeg glavnog grada - istakao je gradonačelnik Radojičić. 

U uključenju za TV Prva gradonačelnik je podsetio da je od 2015. do sada u glavnom gradu uređeno 250 fasada u okviru kulturnih celina, kao i na objektima van zaštićenih celina na teritoriji grada, što je veoma važno jer one, kako je naveo, predstavljaju sliku Beograda.

Kako je precizirao, samo tokom 2018. godine urađeno je 35 fasada u prostorno kulturno-istorijskoj celini "Kosančićev venac", a tokom iste godine urađeno je i još pet fasada na objektima koji su zaštićeni kao kulturna dobra. Tokom 2019. godine okončani su radovi na ukupno 91 objektu i to na 28 objekata u prostorno kulturno-istorijskoj celini "Istorijsko jezgro Beograda" i na 63 objekta u prostorno kulturno-istorijskoj celini "Staro jezgro Zemuna".

Ukupna vrednost izvedenih radova u periodu do 2020. iznosi oko dve milijarde dinara.

- Za naredni period opredeljeno je 490 miliona dinara za namenu obnove fasada. Iskorak je napravljen i kada je reč o zakonskoj regulativi. U kulturno-istorijskim zonama pravni subjekti su obavezni da vode računa o fasadama, što će pomoći da dalje unapredimo izgled našeg grada. To je koncept po kojem su mnogi evropski gradovi uredili fasade. Osim estetskog aspekta, važna je i energetska efikasnost koja se na taj način postiže - rekao je Radojičić.

Kako je gradonačelnik pojasnio, pravna lica sada imaju obavezu adekvatnog održavanja spoljnog izgleda zgrada. Obaveza se odnosi na pravna lica koja su vlasnici zgrada, kao što su na primer banke, škole, privatne kompanije. Ukoliko pravna lica ne održavaju spoljne delove zgrada u urednom stanju, propisana je novčana kazna od 150 hiljada dinara. Površine oko zgrade i sama ograda, ukoliko postoje, takođe se moraju održavati u urednom stanju. 

- Zavod za zaštitu spomenika kulture daje saglasnost na izgled fasade u kulturno-istorijskim celinama. Uredno stanje spoljnih delova zgrada podrazumeva da fasade nisu oštećene, zaprljane, ispisane, izlepljene plakatima. Sve evropske prestonice su odavno rešile ovo pitanje. Kako bi naš Beograd postao još lepše mesto za život, u tome moramo da učestvujemo svi mi. Potrebno je da fasade budu takve da ne narušavaju opštu uređenost i izgled grada. Nastojimo da sačuvamo autentični izgled našeg grada. Između ostalog, i to je nešto što privlači turiste da posete Beograd i da mu se vrate - dodao je Radojičić. 

Gradonačelnik je ukazao i na značaj uštede energije, koja se postiže u objektima sa kvalitetno urađenom fasadom i izolacijom. Na taj način će građani Beograda imati znatno manje izdataka kada je reč o plaćanju mesečnih režija. 

- U toj oblasti imamo čitav niz projekata, na kojima Grad Beograd radi zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike. Među njima je i potpisan Ugovor o sufinansiranju energetske sanacije objekata, na osnovu kojeg Grad daje deset miliona dinara, a resorno ministarstvo isto toliko. Reč je o pilot-projektu pomoći građanima za zamenu stolarije i izolacije na stambenim objektima. Takođe, zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj radimo termalnu rehabilitaciju četiri značajna gradska objekta: Biblioteku grada Beograda, Studentsku polikliniku i stacionar, kao i Hitnu pomoć - zaključio je Radojičić. 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;