INFONET-468X60-BANNER

Industrijski park Mihajlo Pupin gradiće se u Borči na površini od 483,5ha

24.06.2021. | N. Ignjatović | eKapija

Srpsko-kineski industrijski park Mihajlo Pupin, koji treba da se gradi na teritoriji beogradske opštine Palilula, planiran je na površini od 483,5ha. Ta površina raspoređena je (neravnomerno) sa obe strane Severne tangente, prilazne saobraćajnice Pupinovom mostu sa banatske strane.

Budući izgled Industrijskog parka Mihajlo Pupin

Budući izgled Industrijskog parka Mihajlo Pupin (Foto: Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj)

Prema elabratu Prostornog plana, koji je izradio Centar za planiranje urbanog razvoja, lokacija budućeg industrijskog parka biće smeštena u severozapadnom delu Beograda, na levoj obali Dunava, gde će pored njega biti izgrađeni brojni komercijalni sadržaji u skladu sa strateškim planovima urbanog razvoja Beograda.

Celokupna teritorija koja je obuhvaćenja prostornim planom namenjena je kao građevinsko zemljište na kome će u industrijski park Mihajlo Pupin biti podeljen na tri zone:

  • Internacionalni komercijalni centar,
  • Industrijski park,
  • High-tech park.

Prva zona Internacionalni komercijalni centar predviđena je da bude multifunkcionalan kompleks u okviru koga će se naći berza za razmenu robe, logistički i skladištni centri, restorani i šoping centar, maloprodajne prodavnice.

Zona Industrijski park zauzimaće najvću površinu u čitavom kompleksu. Na ovom mestu predviđena je izgradnja proizvodnih pogona, skladišta, poslovnih i stambenih zgrada kao i zgrada za upravljanje Parkom.

Poslednja, High-tech zona, predviđena je za izgradnju zgrada namenjenih razvoju visokih tehnologija, administrativno-poslovnih centara, kao i stambenog prostora.

Srpsko-kineski industrijski park biće izgrađen u tri faze. Prva faza predstavlja incijaciju projekta, druga obuhvata samo građenje čitavog kompleksa, dok treća faza predstavlja širenje i dalji razvoj Parka.

Prema Elaboratu prostornog plana, na budućem kompleksu investitori će se pridržavati određenih principa dizajna zgrada koji podrazumevaju da budući objekti treba da prate karakteristike lokalne arhitekture i da zadovolje kriterijume ekonomičnosti i praktičnosti prilagođenih čoveku.

Naručilac izrade Elaborata za Prostorni plan Srpsko-kineskog industrijskog parka je Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj, dok je nosilac izrade plana Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Prema dosadašnjim najavama, ukupno će u ovaj projekat biti investirano 247 mil EUR, gde bi trebalo da se zaposli oko 15.000 ljudi.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;