IZOLACIJA-468X60-BANNER

Dobijena dozvola za gradnju vetroparka "Pupin"

16.06.2021. | eKapija

Dobijena je građevinska dozvola za izgradnju novog vetroparka "Pupin", u okviru postojećeg kompleksa. Prema dozvoli koju je izdao Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, kompaniji Enlight K2 Wind,u okviru novog elektroenergetskog objekta, planirana je izgradnja 16 vetrogeneratora najmodernije tehnologije ukupne snage 95,5 magavata. Procenjeno je da će godišnja proizvodnja biti 255 kilovat časova zelene električne energije, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Novi objekat prema planu trebalo bi da bude završen u drugoj polovini 2023. gdodine

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić je istakao da je u proteklih pet godina na teritoriji AP Vojvodine investirano 700 mil EUR u izgradnju sedam vetroparkova snage 398 megavati.

- Pokrajinski sekretarijat za energetiku gleda na domaće i strane investitore, koji žele da investiraju u vetroeleelektrene kao na partnere - rekao je Bjelić.

On je dodao i da je usvajanje novog Zakona o obnovljivim izvorima energije dalo je jasan signal da su investitori u oblasti obnovljivih izvora energije poželjni i pokazuje pravac u kom se kreće energetska politika Srbije.

Miloš Colić, direktor kompanije New Energy Solutions koja upravlja vetroparkom u Kovačici, kazao je da je saradnja sa resornim pokrajinskim sekretarijatom odlična, te da su svi postupci za dobijanje dozvola za izgradnju vetroparka uspešno okončani.

- Gledamo u budućnost zelene Srbije i u najave da će do 2040. ukupna energija dolaziti iz obnovljivih izvora, i tu mi kao privartna kompanija vidimo svoje mesto - kazao je Colić.

Inače, Vetroelektrana Kovačica, snage 104,5 magavata, druga je po veličini u našoj zemlji. Sastoji se od 38 turbina marke General Electric, proizvodi električnu energiju za 68 hiljada domaćinstava i doprinosi smanjenju ugljen-dioksida za 250 hiljada tona godišnje.

U izgradnju ove vetroelektrane uloženo je 189 mil EUR, i prva je nova elektrana koja je posle skoro 30 godina puštena na prenosni sistem električne energije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER
SCHNEIDERELECTRICSRBIJA-300X250-BANNER
IZOLACIJA-300X250-BANNER
BINA-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...