INFONET-468X60-BANNER

Poskupljenja građevinskog repromaterijala i do 100 odsto

09.06.2021. | Daniela Ilić Krasić | N1

Cene OSB ploča, koje se kao građevinski proizvod ugrađuju ispod krovova, udvostručile su se za samo tri meseca. Stiropor je, kako za portal N1 navodi Tanja Aprcović, šef stovarišta Kopaonik u Beogradu, poskupeo za oko 80 odsto. Za razliku od prošle godine kada su, kako navodi, cene građevinskog repromaterijala mirovale ili čak išle naniže, u poslednja tri meseca ove godine beleže se značajna poskupljenja. Goran Rodić iz Privredne komore građevinske industrije kaže da će izgrađeni kvadrat svakako poskupeti građanima koji sebi grade kuću. Kod stanova za prodaju cenu, ističe - diktira tržište.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Ko je prošle godine, kada se ceo svet "hvatao u koštac" sa pandemijom, odlučio da ipak ne odlaže planirane građevinske radove – bilo da je reč o građanima koji renoviraju ili grade kuću i okućnicu ili velikim investitorima koji podižu višespratnice – uštedeo je značajna sredstva.

Građevinski materijal je, naime, značajno poskupeo, za pojedine proizvode cena se čak udvostručila, a na stovarištima na pitanje šta je sve poskupelo odgovaraju konstatacijom: "Lakše nam je da nabrojimo šta nije".

- Neznatno su poskupeli opekarski proizvodi, poput crepa, cement i kreč takođe. Nije poskupela kamena vuna, ali očekujemo… Sve ostalo beleži porast cene. Najviše su, za oko sto odsto, poskupele OSB ploče, i to u poslednja tri meseca. Zatim stiropor koji je već u februaru i martu bio skuplji za 60 do 80 odsto u odnosu na januar ove godine - navodi Tanja Aprcović šef stovarišta Kopaonik.

Svi proizvodi od metala su takođe skuplji.

- U zavisnosti od artikla, poskupeli su od 60 do 90 odsto, odnosno u proseku oko 70, 80 odsto. To su sve vrste betonskog  gvožđa, armaturne mreže, žice..- dodaje se.

Poskupeli su i drvni proizvodi.

- Proizvodi od drveta skuplji su za 50 odsto pa naviše. To su daske, grede, letve, fosne… Inače je velika potražnja za drvnim proizvodima i nestašica je drvne građe. Mi smo uvoznici i u januaru smo iz Mađarske uvezli 25 šlepera OSB ploča, a u maju – samo četiri, pet puta manje nego što je trebalo - navodi sagovornica.

Poskupeo je i repromaterijal koji stiže iz Kine što se, kako navodi, pravda poskupljenjem kontejnerskog prevoza.

- Cele prošle godine cene su mirovale, čak su išle i dole. Stiropor od kako ja radim, a radim 37 godina, nikada nije bio jeftiniji nego 2020. godine. A sada ova cena, 80 odsto veća je – skuplja nego ikada - navodi Aprcović.

Cena gvožđa je, kaže, počela da skače u januaru. Ipak, kako očekuje – ovakva situacija neće moći dugo da traje. Sa ovakvim cenama i građevinskim investitorima teže je da urade kalkulaciju prodajnih cena.

Iz ugla stovarišta, 2020. poslovna godina je prošla – odlično.

- Prošla godina nam je bila najbolja od 2008. Radili smo sve vreme, potražnja za građevinskim repromaterijalom je bila ogromna. Uglavnom smo snabdevali izgradnju velikih objekata. Sada je potražnja manja nego prošle godine, a cene veće - zaključuje sagovornica.

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (indeksi tržišnih cena roba), cene metala na svetskom tržištu su za godinu dana značajno porasle. Tako je ruda gvožđa u aprilu 2021. skuplja za 112,8 odsto u odnosu na april 2020. – više nego duplo. Bakar je skuplji za nepunih 84 odsto, a  aluminijum za 59 odsto…

- Kod individualne gradnje – to znači ako sami sebi gradite kuću, sigurno će vam kvadrat poskupeti. Oni stanovi koji su za prodaju njima cenu diktira tržište – prodavac će videti da li će morati da podigne cenu, ali će izvođaču morati da plati povećane troškove - rekao je Goran Rodić, predsednik Privredne komore građevinske industrije Srbije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;