INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Grade se saobraćajnice u vrednosti od gotovo četiri milijarde evra

28.05.2021. | Beta

U Srbiji su u izgradnji sabraćajna infrastruktura vredna skoro četiri milijarde evra, a do kraja godine se planira početak radova na projektima ukupne vrednosti od dve milijarde evra, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Gradi se više od 330 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, kazala je ona na kraju ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma, priredjenog u Beogradu.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Navela je da je u toku je izgradnja deonice auto-puta Preljina-Požega, Moravskog koridora od Pojata do Preljine, deonice Kuzmin-Sremska Rača, Ruma-Šabac-Loznica, Novi Beograd-Surčin, Fruškogorskog koridora, obilaznice oko Beograda.

Ove godine planira ne je i početak radova na "Autoputu mira" Niš-Merdare i autoputu Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, završava se brza pruga Beograd-Novi Sad, a u septembru počinju radovi na pruzi Novi Sad-Kelebija.

Brnabić je rekla da je ulaganje u infrastrukturu i rast građevinske industrije poguralo rast domaće privrede u prvom kvartalu, što "obećava da ćemo značajno prevazići projektovanih šest odsto privrednog rasta u ovoj godini".

Premijerka je rekla da je Srbija počela novu fazu transformacije privrede koja rast bazira na novim tehnologijama za održivi razvoj, pre svega na energetskoj transformaciji i zelenoj ekonomiji, i na digitalizaciji zdravstva i biomedicinskoj tehnologiji.

Podsetila je da je uspostavljen pravni okvir energetske zelene tranzicije, 2020. godine Srbija je pripremila Mapu puta za cirkularnu ekonomiju, kao prvi takav u regionu, koji daje smernice za razvoj moderne resursno i energetski efikasne cirkularne ekonomije i povezuje sve aktere koji učestvuju u procesu tranzicije, rekla je ona.

Najavila je da će zelena tranzicija početi izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, zamenom energenata u toplanama u gradovima s najvećim zagadjenjem vazduha, uklanjanjem divljih deponija i proširivanjem sanitarnih deponija.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;