INFONET-468X60-BANNER

Do kraja godine u Beogradu kreću sa realizacijom tri velika infrastrukturna projekta

19.04.2021. | Beoinfo

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić izjavio je da se u Beogradu završava niz značajnih infrastrukturnih projekata i najavio do kraja godine početak izgradnje metroa, novom savskog mosta i Linijskog parka. On je podsetio da se završavaju radovi u Skadarskoj ulici, takođe i radovi na Bulevaru patrijarha Pavla u Rakovici - kao deo unutrašnje magistralne tangente, ali i radovi na spoljnoj obilaznici.

Beograd - ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Izvodi se veliki broj radova, ali se tek sledeće godine očekuje ekspanzija na značajnim infrastrukturnim projektima. Period pandemije korona virusa je iskorišćen da se pripreme projekti za izgradnju metroa - najveće graditeljske intervencije u zadnjih nekoliko decenija, kao i Linijskog parka koji će u značajnoj meri promentii karakter jednog velikog dela grada. Duboko se ušlo u pripreme za izgradnju mosta preko Ade Huje i novog savskog mosta, koji treba tunelom od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana da spoji savsku i dunavsku obalu - najavio je Stojčić za tv Super sat.

Nastavlja se, kako je naglasio i sa realizacijom projekta Beograd na vodi.

- Taj projekat za sobom povlači i mnoge druge projekte, ali je i suguran znak za investitore da su Beograd i Srbija više nego pouzdani za investiranje. Od dolaska ove gradske vlasti broj investcija u Beogradu je povećan za pet puta - ukazao je Stojčić.

Posebno je važna, prema njegovim rečima i izgradnja socijalnih i jeftinijih stanova poput kompleksa u naselju Ovča, ali i na Makiškom polju. Takođe i nedostajuća infrastruktura i rešavanje nelegalnih naselja i objekata.

Najavio je i urbanizaciju Mitićeve rupe na Slaviji koja mora, kako je istakao, da prođe javni arhitekstonski konkurs, uz zadržavanje parka na jednoj polovini parcele. Istakao je, takođe, da prostor preko puta Beograda na vodi u Bloku 18 vapi za urbanizacojom, koja će početi kada se reše pravno-imovinski sporovi.

Ove godine će se, prema njegovorim rečima, krenuti i u izgradnju javne garaže u Vlajkovićevoj i Fruškogorskoj ulici.

- Očekuje i početak izgradnje Nacionalnog stadiona kao i svih pratećih sadržaja, ali i jednog broja fakulteta i kampusa za studente i profesore, kao i nastavak izgradnje škola i vrtića - naveo je Stojčić i najavio nastavak obnove fasada i zgrada od značaja u prestonici.

Najavio je da će se Istorijski muzej Srbije uskoro useliti staru zgradu železničke stanice na rekosntruisanom Savskom trgu, kao i završetak dela trga iza te zgrade sa budućom metro stanicom. Takođe i postavljanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću na pjaceti kod Gundulićevog venca i otkrivanje spomenika Diani Budisavljević u Savskom parku pored Beton hale.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;