IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Brza saobraćajnica od Iverka do Lajkovca gotova do kraja sledeće godine

24.03.2021. | Beta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče (23.03.2021) je obišao radove na izgradnji brze saobraćajnice od Iverka do Lajkovca, koja će Valjevo povezati sa auto-putem Miloš Veliki. Glavni izvođač radova je kineska kompanija China Shandong čiji su predstavnici potvrdili da će saobraćajnica, duga 18,3 kilometra, biti završena do kraja 2022. godine.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Radovi koji su počeli krajem juna prošle godine, koštaće 158 mil EUR.

Na trasi će se nalaziti 25 objekata, jedna petlja i 19 mostova, a brza saobraćajnica imaće po dve trake u oba smera i projektovana je za brzinu do 100 kilometara na sat.

Predsednik Srbije je istakao i da će ono što decenijama nije ulagano u Valjevo, po pitanju strateške infrastrukture, biti urađeno u narednih godinu-dve-tri.

- Od dovođenja centralnog gasovoda od Orlovače do Valjeva, vrednosti oko 29 mil EUR, potom snabdevanja valjevskih naselja gasom, vredno 14,3 mil EUR, a kada se doda i gasifikacija za industrijsku zonu, to dođe ukupno 45 mil EUR - naveo je on i podsetio da će se graditi i tri prečistača za otpadne vode.

Prema njegovim rečima, očekuje se i završtak projekta rekonstrukcije Opšte bolnice u Valjevu, vredne više od 12 mil EUR. Dodao je da će se razmatrati da li se brzo može uložiti osam miliona evra u izgrađu Lajkovačke obilaznice.

Najavio je i da će sledeće godine početi da se gradi i auto-put od Beograda do Zrenjanina i pozvao kineske kompanije da se pripreme za taj projekat. Dodao je da će vrlo brzo biti pripremljen projekat za auto-put do Zrenjanina.

- Tim auto-putem bismo uvezali celu Bačku i Banat - kazao je Vučić i naveo da će država biti spremna za razgovore sa kineskim izvođačem do kraja godine, te da bi radovi mogli da počnu 2022. godine.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo kazala je da infrastruktura predstavlja najvažniju oblast saradnje Kine i Srbije.

- Kineske kompanije mogu da podele svoje iskustvo i tehnologiju sa srpskim partnerima i mogu da doprinesu ekonomskom razvoju Srbije - kazala je ona.

Obilasku radova prisustvovali su i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić i v.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...
Jovan 03.07.2023.
A kada ce se uraditi parcelizacija zemljist...

;