PRIJAVA-468X60-BANNER

Brza saobraćajnica od Iverka do Lajkovca gotova do kraja sledeće godine

24.03.2021. | Beta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče (23.03.2021) je obišao radove na izgradnji brze saobraćajnice od Iverka do Lajkovca, koja će Valjevo povezati sa auto-putem Miloš Veliki. Glavni izvođač radova je kineska kompanija China Shandong čiji su predstavnici potvrdili da će saobraćajnica, duga 18,3 kilometra, biti završena do kraja 2022. godine.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Radovi koji su počeli krajem juna prošle godine, koštaće 158 mil EUR.

Na trasi će se nalaziti 25 objekata, jedna petlja i 19 mostova, a brza saobraćajnica imaće po dve trake u oba smera i projektovana je za brzinu do 100 kilometara na sat.

Predsednik Srbije je istakao i da će ono što decenijama nije ulagano u Valjevo, po pitanju strateške infrastrukture, biti urađeno u narednih godinu-dve-tri.

- Od dovođenja centralnog gasovoda od Orlovače do Valjeva, vrednosti oko 29 mil EUR, potom snabdevanja valjevskih naselja gasom, vredno 14,3 mil EUR, a kada se doda i gasifikacija za industrijsku zonu, to dođe ukupno 45 mil EUR - naveo je on i podsetio da će se graditi i tri prečistača za otpadne vode.

Prema njegovim rečima, očekuje se i završtak projekta rekonstrukcije Opšte bolnice u Valjevu, vredne više od 12 mil EUR. Dodao je da će se razmatrati da li se brzo može uložiti osam miliona evra u izgrađu Lajkovačke obilaznice.

Najavio je i da će sledeće godine početi da se gradi i auto-put od Beograda do Zrenjanina i pozvao kineske kompanije da se pripreme za taj projekat. Dodao je da će vrlo brzo biti pripremljen projekat za auto-put do Zrenjanina.

- Tim auto-putem bismo uvezali celu Bačku i Banat - kazao je Vučić i naveo da će država biti spremna za razgovore sa kineskim izvođačem do kraja godine, te da bi radovi mogli da počnu 2022. godine.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo kazala je da infrastruktura predstavlja najvažniju oblast saradnje Kine i Srbije.

- Kineske kompanije mogu da podele svoje iskustvo i tehnologiju sa srpskim partnerima i mogu da doprinesu ekonomskom razvoju Srbije - kazala je ona.

Obilasku radova prisustvovali su i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić i v.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;