PRIJAVA-468X60-BANNER

Novosadsko Novo naselje očekuju brojni građevinski projekti

15.01.2021. | I. M. | eKapija

Nacrtom plana detaljne regulacije Novog naselja u Novom Sadu prediđena je gradnja novih stambenih obejkata, škola, komercijalnih sadržaja, kao i sportskih terena i bazena. Svojim najvećim delom, obuhvaćeno područje namenjeno je višeporodičnom stanovanju sa objektima preovlađujuće spratnosti P+4 (P+2 do P+14) u otvorenim ili poluotvorenim blokovima sa mnogo zelenila, i predstavlja specifičnu prostornu strukturu prepoznatljivog identiteta.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Planom, koji je Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove Grada Novog Sada oglasila na javni uvid, predviđeno da se postojeći stambeni objekti zadržavaju, uz potrebne radove na tekućem održavanju i eventualnom poboljšanju uslova stanovanja, kao i prilagođavanju drugoj nameni (stambena u poslovnu i sl). To podrazumeva i povećanje gabarita u manjem obimu (u horizontalnom i vertikalnom smislu), ukoliko se pokaže opravdano sa aspekta funkcije, prostora i okruženja.

Što se tiče nerealizovanih prostora višeporodičnog stanovanja, planira se završetak izgradnje u zapadnom delu prostora (Novo naselje V) i izgradnja na lokalitetu substandardnog porodičnog stanovanja, u urbanističkim blokovima 359, 360, 361, 362, 365 i 366 (tzv. naselje Tozinovac ili Mali Satelit), njegovim rušenjem i rekonstrukcijom. Pri novoj izgradnji zadržava se isti princip urbane organizacije kao na ostatku prostora. Spratnost novih objekata se ograničava na sedam nadzemnih etaža, odnosno do P+6, s tim da se u zapadnom delu planira prosečna spratnost P+3 i P+4.

Planiran je sportski kompleks namenjen fudbalu, tenisu, plivanju i sportovima koji se odvijaju u dvoranama. Ovi sadržaji će se upotpuniti komercijalnim i ugostiteljsko-trgovačkim prostorima, igralištem za decu, otvorenim bazenima sa srodnim rekreativnim sadržajima i zelenilom. Biće izgrađene i nove biciklističke staze.

Od ostalih sadržaja koji su planirani za izgradnju, tu su podzemne parking garaže, međublokovske garaže, predškolske ustanove, dva kompleksa osnovnih škola i sl. Javni uvid traje do 29. januara 2021. godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;