IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stvoriti ambijent da se obnovljivi izvori energije mnogo više koriste

11.01.2021. | Beta

Najavljeno je donošenje posebnog zakona o obnovljivim izvorima energije, a razlog za to je namera da se iskoristi veliki potencijal Srbije u toj oblasti, kao i osnivanje velikog fonda za energetsku efikasnost. Ovo je izjavila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i dodala da je zakon o obnovljivim izvorima energije potpuni novitet, jer su obnovljivi izvori energije sada deo Zakona o energetici.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Ako računamo i velike hidroelektrane, gotovo 27 odsto proizvodnje struje čine obnovljivi izvori energije, ali kad izuzmemo velike hidroelektrane, biomasa, geotermalna energija, solarna energija, to je svega četiri do pet odsto. To je veoma malo i u odnosu na druge države i u odnosu na potencijal koji Srbija ima. Novim zakonom pokušaćemo da napravimo prostor, ambijent da se obnovljivi izvori energije mnogo više koriste - rekla je Mihajlovićeva.

Kako je objasnila, biće promenjen dosadašnji sistem podsticaja u vidu fid-in tarifa i uvedene aukcije za energiju iz obnovljivih izvora.

- Fid-in tarife znače da koliko god da proizvedete, država vam plati pošto stavite tu energiju na mrežu. Umesto toga, biće uvedene aukcije koje danas svuda u svetu postoje, a znači da će postojati konkurencija i između onih koji proizvode energiju iz obnovljivih izvora energije - rekla je Mihajlovićeva.

Kako je dodala, posebna pažnja će se obratiti na kogeneraciju, odnosno na proizvodnju i električne i toplotne energije.

- Ono što je, takođe, novitet u zakonima jeste formiranje jednog velikog fonda za energetsku efikasnost. Postojeći fond je bio nedovoljan i postojao je u okviru ministarstva. To je bio mali novac u odnosu na mogućnosti da podignete energetsku efikasnost - rekla je ministarka.

Ona je istakla da je plan da se fond puni najmanje novcem iz budžeta, a mnogo više iz međunarodnih fondova.

- Želimo da se okrenemo pre svega domaćinstvima, ne samo javnim zgradama, velikim zgradima gde može svakako da se uradi mnogo da bi se povećala energetska efikasnost. U proseku se u Srbiji "baci" oko 40 odsto električne i toplotne energije zbog toga što domaćinstva nemaju dobra vrata, prozore i izolaciju zidova. Država kroz taj fond želi da postavi kao nacionalni cilj i nacionalnu politiku broj jedan pokušaj da smanjimo trošenje energije - kazala je Mihajlovićeva.

Izmenama zakona, prema njenim rečima, biće napravljen prostor za potpunu digitalizaciju svih procedura u Ministarstvu rudarstva i energetike.

- Neće više biti toga da se dostavljaju dokumenta, da se traže istražna prava, dozvole i rešenja, sve će biti elektronski, kao što postoji elektronska građevinska dozvola. Prilagodićemo se i svim evropskim direktivama kojima se do sada nismo prilagodili - rekla je Mihajlovićeva.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;