INFONET-468X60-BANNER

Marinkova bara postaje urbano naselje

17.12.2020. | B. Petrović | eKapija

Gradske vlasti rešile su da se najzad pozabave problemom nehigijenskog naselja Marinkova bara u beogradskoj opštini Voždovac. Prema planu detaljne regulacije dela područja između ulica Mokroluške, Miška Jovanovića, Kraljevačke i Zaplanjske, čiji je naručilac Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Begrada, a obrađivač Urbanistički zavod Beograda, na ovom području planirana je izgradnja mešovitih gradskih centara, novih vrtića i škola, doma zdravlja, biciklističkih staza, nove vodovodne i kanalizacione mreže i magistralnih toplovoda.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Očekivani efekti planiranja su stvaranje planskih mogućnosti za transformaciju prostora i unapređenje urbanističkog i društvenog standarda stanovništva, uklanjanje nehigijenskog naselja u Marinkovoj bari, rekonstrukcija postojeće i dogradnja funkcionalne saobraćajne mreže i planiranje nedostajućih infrastrukturnih i komunalnih sadržaja – navodi se u planskoj dokumentaciji.

Površina obuhvaćena planom iznosi oko 82.58ha, od čega će mešoviti gradski centri, koji podrazumevaju kombinovano stanovanje i poslovanje, zauzimati 4,72 hektara.

Predviđena je i transformacija porodičnog stanovanja u višeporodično stanovanje, a broj stanova će se sa 5.100 povećati na 7.313, dok će broj stanovnika sa sadašnjih 12.282 porasti na 19.015, a broj zaposlenih sa 900 na čak 8.630.

Povećaće se i površine planirane za saobraćajnice, kao i one za objekte javnih službi.

U planu je rekonstrukcija, odnosno izgradnja nove saobraćajne mreže, pa tako planirana širina regulacija dvosmernih saobraćajnica na području plana iznosi minimalno 9.0m (sa kolovozom širine 6,0m), dok planirana širina regulacija jednosmernih saobraćajnica iznosi minimalno 6.5m (sa kolovozom širine 3,5m). Saobraćajnice su planirane sa obostranim trotoarima minimalnih širina 1,5m.

Predviđa se i reorganizacija mreže postojećih linija javnog gradskog prevoza, kao i izgradnja biciklističkih staza i kolektivnih blokovskih garaža.

U planu je i zamena cevovoda novim većeg prečnika, gradnja kanalizacije opšteg sistema, novih trafostanica i pristupne telekomunikacione mreže za nove objekte. Snabdevanje toplotnom energijom planiranih potrošača unutar planira se povezivanjem na dva toplotna izvora - TO Medaković i TO Voždvac. 

U skladu sa porastom broja stanovnika, planira se i gradnja dve nove predškolske ustanove i četiri nova depandansa postojećih i dve nove osnovne škole, kao i jednog objekta za ustanovu primarne zdravstvene zaštite u sa stanicom hitne medicinske pomoći i proširenje Centralnog groblja.

Plan se na javnom uvidu nalazi do 20. januara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;