INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Subotica dobila savremenu vodovodnu i kanalizacionu mrežu

16.12.2020. | Beta

Subotica je dobila savremenu mrežu i postrojenja za preradu pijaće i otpadnih voda zahvaljujući decenijskom poduhvatu koji su podržale EBRD, EU i bilateralni donatori u okviru Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF). Nova mreža omogućava bolje snabdevanje vodom, kao i prečišćavanje i odvođenje otpadnih voda. Takođe je omogućila tom gradu od 140.000 stanovnika da na kanalizacionu mrežu poveže mesta stanovanja još oko 12.000 građana, čime se dostiže pokrivenost mrežom od oko 60%.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Poboljšani sistem za prečišćavanje otpadnih voda takođe sprečava zagađenje jezera Palić, u koje su godinama izlivane otpadne vode.

Obnovljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda može da proizvodi energije iz otpada što je sada 25 do 40% energetskih potreba tog postrojenja.

Nova infrastruktura čini Suboticu jednim od prvih gradova u Srbiji sa savremenom infrastrukturom za vodu i otpadne vode u skladu sa standardima EU, istakla je EBRD.

Procenjuje se da se samo oko 10% otpadnih voda u Srbiji prečišćava, a samo oko 46% stanovništva priključeno je na kanalizacionu mrežu.

Regionalna direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan Žužana Hargitai je rekla da EBRD, Evropska unija i bilateralni donatori podržavaju prelazak na zelenu ekonomiju i da nikada nije bilo boljeg trenutka za ulaganje u zelenu infrastrukturu. Istakla je da gradovi i opštine ne treba da propuste ovu priliku da obnove i izgrade svoju infrastrukturu u korist životne sredine i građana.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;