IZOLACIJA-468X60-BANNER

Rekonstrukcija zgrade SANU

18.11.2020. | Beobuild

Rekonstrukcija jedne od najmonumentalnijih građevina sa početka 20. veka, palate Srpske akademije nauka i umetnosti, počeće naredne godine i obuhvatiće prvu veliku i temeljnu rekonstrukciju od njene izgradnje. Ovaj izvanredni primer domaćeg graditeljstva proćiće vrlo kompleksnu intervenciju i ozbiljne zahvate na praktično svim sklopovima enterijera i eksterijera.

Budući izgled Palate SANU (Foto: Bureau Cube Partners)

Ukoliko sve prođe kako je planirano, rekonstruisano zdanje biće otvoreno 2024. godine, odnosno na jubilarnu 100-godišnjicu izgradnje palate SANU. Autori idejnog rešenja projekta rekonstrukcije i dogradnje palate SANU su arhitekte Miodrag Mirković, Milan Rašković i Milan Lojanica, dok tehničku dokumentaciju izrađuje konzorcijum Bureau Cube Partners i AG Institut iz Beograda.

Ukupna površina objekta iznosi oko 18.000 kvadrata, raspoređenih na četiri nivoa sa mezaninom (Po+Su+Ms+Mz+4+Pk) i sa tri ulične fasade.

Rekonstrukcija će obuhvatiti izgradnju novih temelja, izlivanja nosećih betonskih stubova i ojačanja, rekonstruckiju svih unutrašnjih instalacija, terasa i krova. Radovi na fasadi će pored sanacije obuhvatiti i vraćanje nekoliko originalnih elemenata, kojima će fasada dobiti izvorni izgled izgubljen tokom rekonstrukcije 1951. godine. To pre svega podrazumeva izgradnju kupole nesto drugačije geometrije i specifičnim dekorativnim elementima, ali i nadstrešnicu (markizu) iznad mezanina od kovanog gvožđa i stakla.

Na nivou pešačke zone, biće vidljivi i posebno naznačeni radovi na temeljima, koji će u ovom slučaju podrazumevati iskopavanje i izgradnju novih temelja. Zbog toga će se oko objekta praviti iskop širine od 1 do 1.5 metra. Celokupna rekonstrukcija biće izvedena pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika, jer i enterijer i eksterijer objekta sadži predmete i dekorativne elemente visoke umetničke i kulturne vrednosti.

Najznačajnija funkcionalna promena nakom planirane rekonstruckije biće velika transformacija unutrašnjeg dvorišta, koje je projektom planirano kao centralna multi-funkcionalna dvorana sa auditorijumskim kapacitetom od 350 mesta. Projektom adaptacije sprovedene su i intervencije kojima je reprezentativnost i monumentalnost objekta dodatno naglašena. Formiranjem centralnog ulaza iz pravca Knez Mihailove ulice, uspostavljen je i dugački pristupni hodnik, završen zastakljenim lučnim zidom orijentisanim ka atrijumu objekta. U centralnom delu biće formirano i dvoetažno holsko/galerijsko pročelje, kao novo predvorje ovog reprezentativnog zdanja.

Završetak celokupne investiciono-tehnicke dokumentacije planiran je tokom marta 2021, kada se očekuje i građevinska dozvola za početak radova.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;