IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Rekonstrukcija zgrade SANU

18.11.2020. | Beobuild

Rekonstrukcija jedne od najmonumentalnijih građevina sa početka 20. veka, palate Srpske akademije nauka i umetnosti, počeće naredne godine i obuhvatiće prvu veliku i temeljnu rekonstrukciju od njene izgradnje. Ovaj izvanredni primer domaćeg graditeljstva proćiće vrlo kompleksnu intervenciju i ozbiljne zahvate na praktično svim sklopovima enterijera i eksterijera.

Budući izgled Palate SANU (Foto: Bureau Cube Partners)

Ukoliko sve prođe kako je planirano, rekonstruisano zdanje biće otvoreno 2024. godine, odnosno na jubilarnu 100-godišnjicu izgradnje palate SANU. Autori idejnog rešenja projekta rekonstrukcije i dogradnje palate SANU su arhitekte Miodrag Mirković, Milan Rašković i Milan Lojanica, dok tehničku dokumentaciju izrađuje konzorcijum Bureau Cube Partners i AG Institut iz Beograda.

Ukupna površina objekta iznosi oko 18.000 kvadrata, raspoređenih na četiri nivoa sa mezaninom (Po+Su+Ms+Mz+4+Pk) i sa tri ulične fasade.

Rekonstrukcija će obuhvatiti izgradnju novih temelja, izlivanja nosećih betonskih stubova i ojačanja, rekonstruckiju svih unutrašnjih instalacija, terasa i krova. Radovi na fasadi će pored sanacije obuhvatiti i vraćanje nekoliko originalnih elemenata, kojima će fasada dobiti izvorni izgled izgubljen tokom rekonstrukcije 1951. godine. To pre svega podrazumeva izgradnju kupole nesto drugačije geometrije i specifičnim dekorativnim elementima, ali i nadstrešnicu (markizu) iznad mezanina od kovanog gvožđa i stakla.

Na nivou pešačke zone, biće vidljivi i posebno naznačeni radovi na temeljima, koji će u ovom slučaju podrazumevati iskopavanje i izgradnju novih temelja. Zbog toga će se oko objekta praviti iskop širine od 1 do 1.5 metra. Celokupna rekonstrukcija biće izvedena pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika, jer i enterijer i eksterijer objekta sadži predmete i dekorativne elemente visoke umetničke i kulturne vrednosti.

Najznačajnija funkcionalna promena nakom planirane rekonstruckije biće velika transformacija unutrašnjeg dvorišta, koje je projektom planirano kao centralna multi-funkcionalna dvorana sa auditorijumskim kapacitetom od 350 mesta. Projektom adaptacije sprovedene su i intervencije kojima je reprezentativnost i monumentalnost objekta dodatno naglašena. Formiranjem centralnog ulaza iz pravca Knez Mihailove ulice, uspostavljen je i dugački pristupni hodnik, završen zastakljenim lučnim zidom orijentisanim ka atrijumu objekta. U centralnom delu biće formirano i dvoetažno holsko/galerijsko pročelje, kao novo predvorje ovog reprezentativnog zdanja.

Završetak celokupne investiciono-tehnicke dokumentacije planiran je tokom marta 2021, kada se očekuje i građevinska dozvola za početak radova.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...
Crni Gruja 16.08.2022.
Stagnacija rasta gradnje je prevashodno zbo...

;