IZOLACIJA-468X60-BANNER

Ponovo se razmatra plan za Kosančićev venac

17.11.2020. | G. Novaković | Novosti

Nakon što je nacrt izmena i dopuna plana detaljne regulacije prostorne celine Kosančićev venac povučen sa javnog uvida, Komisija za planove Skupštine grada donela je odluku da se izradi 3D prikaz, odnosno maketa budućeg izgleda. Na taj način biće utvrđeno hoće li potencijalni stambeni kompleks narušiti vizuru ovog istorijskog dela prestonice.

Beograd - ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Kako su Novostima rekli iz Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove, urbanistički kolegijum utvrdio je da je potrebno još jednom detaljno analizirati plansko rešenje, kako bi se u potpunosti sagledale sve promene u postoru koje će se desiti izgradnjom planiranih stambenih objekata.

- Zbog izuzetnog značaja i atraktivnosti prostora obuhvaćenog Planom, potrebno je da obrađivač pripremi maketu, u cilju precizne i nedvosmislene šire vizuelizacije planirane izgradnje - rekli su u Sekretarijatu. - Potrebno je da se sagledaju pozicije i volumen planiranih novih objekata i njihovog odnosa prema javnim sadržajima, kao što su Rektorat, Gradska galerija, Biblioteka, Velike stepenice. Komisija će odlučiti da li se nastavlja započeta procedura ili je potrebna značajnija revizija planskog rešenja i vraćanje Nacrta plana na stručnu kontrolu.

Prema rečima nadležnih, tek kada se sprovede procedura javnog uvida, biće formirano konačno plansko rešenje za prostornu celinu, koja obuhvata deo bloka između Karađorđeve, Velikih stepenica i Kosančićevog venca. Datum održavanja biće objavljen u narednom periodu.

Inače, sugrađani su bili zainteresovani za javni uvid, ne krijući zabrinutost da će planirana izgradnja stambenog kompleksa narušiti panoramu ovog dela grada. Ni struka nije ostala nema. Utisak je da će zbog fokusa na savremenu arhitekturu, istorijsko nasleđe prestonice, ogledano u Kosančićevom vencu, biti u neskladu. Da bi nikao stambeni komleks, prema Planu, predviđeno je i rušenje objekata za koje je procenjeno da su "bez vrednosti sa stanovišta službe zaštite".

Među njima je zgrada Zavoda za komunalne delatnosti "Sigmaprojekt", građevine sa neparne strane Kosančićevog venca, i objekti između Velikih i Malih stepenica.

Povezivanje Kosančićevog venca sa Karađorđevom ulicom, nije novina kada je reč o težnji da se spoji Beograd sa obalom. Novim planom, između ostalog, predviđeno je definisanje poteza ulice Male stepenice, kao i uvođenje kosih liftova uz Velike i Male stepenice, kojim će biti olakšano savladavanje uspona.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;