SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Radovi na Makiškom polju bi mogli da počnu krajem 2021.

30.09.2020. | B92

Ministar finansija Siniša Mali sastao se juče (29.09.2020) s predstavnicima kompanija Power China i Alstom, s kojima je razgovarao o projektu izgradnje metroa u Beogradu. Sastanku su prisustvovali ambasadori Kine i Francuske Čen Bo i Žan Luj Falkoni, kao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

S obzirom na to da će u projektu zajednički učestvovati francuske i kineske kompanije, na sastanku je dogovoreno da se do kraja ove godine usvoje odgovarajući pravni akti, koji će regulisati odnos svih postojećih strana, i biti osnova za sve dalje aktivnosti koji će se sprovoditi.

Prema postojećim dogovorima, francuska strana biće zadužena za elektromehaniku, dok će kineska stana da se bavi građevinskim radovima na izgradnji metroa. Kompanija Egis trenutno radi studiju izvodljivosti, a u narednim danima biće održan sastanak sa njihovim predstavnicima, kako bi se, u odnosu na dinamiku izrade studije, planirali dalji koraci na projektu.

Na sastanku je dogovoreno i da je neophodno da se u što kraćem periodu završi struktura finansiranja projekta, u kojoj će učestvovati francuske i kineske banke, ali i druge međunarodne finansijske institucije.

Kompanija Egis je prethodno uradila studiju izvodljivosti, u kojoj se procenjuje da će izgradnja prve linije metroa koštati 1,8 milijardi evra, a druge linije 2,2 milijarde evra.

Sagovornici su se saglasili da je reč o izuzetno značajnom projektu za Beograd, na koji se čeka decenijama unazad, te da će on biti apsolutni prioritet u narednom periodu kako bi izgradnja što pre počela. Prema rečima ministra finansija Siniše Malog, ukoliko sve strane budu potpuno predano radile na projektu, radovi na Makiškom polju bi mogli da počnu već krajem sledeće godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;