INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Četiri nova putna pravca do Prištine

22.09.2020. | Tanjug

Potpredsednica vlada i ministarka građevine Zorana Mihajlović najavila da će se u sredu sastati sa visokom delegacijom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) koja dolazi u Beograd, kao i da će plaftorma za te razgovore biti sporazum iz Vašingtona i oko 3,7 mlrd EUR investicija u izgradnju auto-puteva i pruga za povezivanje Beograda i Prištine.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Mihajlović u izjavi za Tanjug otkriva da će se sa DFC-om razgovarati o povezivanju sa Prištinom na ukupno četiri putna pravca u dužini od 267 kilometara.

To su izgradnja auto-puta Niš - Merdare - Priština, dugog 100 kilometara, izgradnja auto-puta Bujanovac - Končulj - Gnjilane - Štrpce od 78 kilometara, zatim brza saobraćajnica Raška - Jarinje - Kosovska Mitrovica na 61 kilometar, kao i rehabilitacija puta Ribariće - Brnjak - Zubin Potok u dužini od 28 kilometara. Procenjuje se da će za te projekte biti potrebno između 2,18 i 2,73 mlrd EUR.

Mihajlović ističe da će u fokusu biti nastavak finansiranja auto-puta od Niša do Merdara i Prištine, za šta treba obezbediti još više od 750 mil EUR, kao i izgradnja pruge na tom pravcu.

- Putevi i pruge za povezivanje Beograda i Prištine je naša osnovna platforma, a sigurno da ćemo razgovarati i finansiranju regionalnih projekata, kao i o ženskom preduzetništvu - rekla je Mihajlović.

Kada je reč o železničkom povezivanju, predviđeni projekti za razgovor su pruga Beograd - Niš u dužini od 240km, za koji su u toku pripremne projektne aktivnosti sa kineskim partnerima (CRBC), a vrednost je oko 2,1 mlrd EUR.

Takođe, planirano je da se radi pruga Doljevac - Kuršumlija - Merdare od 87 km, za šta je potrebno oko 980 mil EUR.

Zatim, u planu je i pravac Meradare-Priština u dužini od 43km ukoliko se na tom delu bude gradila nova pruga od Merdara-preko Prilužja do Prištine (jer od izlaza iz tunela Merdare nedostaje pruga).

Takođe, pruga Priština-Kosovo Pole-Đeneral Janković-granica sa Severnom Makedonojom od 70,8km.

Mihajlović podseća da je za prvu deonicu auto-puta od Niša do Pločnika u dužini od 33km obezbeđeno finansiranje i da će tender biti objavljen krajem oktobra, a da će radovi početi sledeće godine. Ta deonica je vredna 225 mil EUR.

Navodi da će će se sa DFC-om pregovarati o finansiranju druge deonice od Pločnika do Merdara i dalje ka Prištini, kao i da je ukupna vrednost celom auto-puta oko milijardu evra, tako da je potrebno obezbediti dodatnih više od 750 miliona evra.

Kada je u pitanju pruga, Mihajlović kaže da je na delu od Niša do Merdara prosečna brzina svega 30 do 30km na sat i da i tu treba završiti dokumentaciju i videti stanje pruge od Merdara do Prištine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;