INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rekonstrukcija 11 mostova između Srbije i BiH

31.08.2020. | eKapija

Od 11 mostova na Drini, Savi i Uvcu koji će biti rekonstruisani između BiH i Srbije, prvi na listi za obnovu nalaze se Кarakaj i Šepak. Za ta dva mosta završena je izrada projekta, rekli su za Glas Srpske u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Navedeno je da se potpisivanje sporazuma sa BiH o rekonstrukciji ovih mostova očekuje u najkraćem roku, čime će biti obezbeđen pravni osnov da otpočne i rekonstrukcija ova dva mosta, naveli su u Ministarstvu građevinarstva, a prenosi Drina info.

Od 11 mostova koji će biti rekonstruisani, a koji povezuju Srbiju i BiH, u nadležnosti Republike Srpske je šest, a BiH pet.

- Кada je reč o onim koji su u nadležnosti Srpske, u pitanju su mostovi preko reke Drine, a to su oni koji se nalaze između Trbušnice i Šepka, Malog Zvornika i Кarakaja, te Most kralja Aleksandra, koji se nalazi između Malog Zvornika i Zvornika. U planu je i obnova starog mosta koji se nalazi između Ljubovije i Bratunca, ali i mosta koji se nalazi između Bajine Bašte i Skelana - naglasili su u Ministarstvu građevinarstva Srbije.

U nadležnosti BiH je pet mostova, od čega dva na Savi, a to su oni između Sremske Rače i Rače, i reč je o drumskom mostu i drumsko-železničkom mostu, a tri su smeštena na reci Uvac.

- Ukupna procenjena vrednost investicije za rekonstrukciju pet mostova, izuzev novog mosta u Ljuboviji, iznosi oko 15,3 mil EUR - navedeno je u Ministarstvu građevinarstva Srbije.

Podsetili su da je dogovor za sklapanje sporazuma između Vlade Srbije i Saveta ministara BiH o održavanju i rekonstrukciji putnih međudržavnih mostova postignut na zajedničkoj sednici dve vlade u januaru 2017. godine, dok je 2019. usaglašen i tekst nacrta sporazuma.

- U toku ove godine očekujemo i da konačno bude pušten u saobraćaj novi most preko Drine, između Ljubovije i Bratunca. Gradnja toga mosta je završena krajem 2017, a u 2018. godini je pribavljena upotrebna dozvola. Da bi taj most bio pušten u saobraćaj, potrebno je da bude završena izgradnja zajedničkog graničnog prelaza na teritoriji BiH - dodali su u Ministarstvu građevinarstva Srbije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;