INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nova pista od 3,5km na aerodromu Nikola Tesla za 2 godine

07.08.2020. | Tanjug

Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu za dve godine dobija novu pistu od 3,5 kilometara, najavio je za Tanjug direktor te kompanije za tehniku Nikola Brus. Radovi na novoj, umetnutoj pisti su u toku, uprkos situaciji sa koronom, a u toku su i drugi radovi na modernizaciji i proširenju kapaciteta aerodroma.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Brus najavljuje da će kompanija Vinci airports, koncesionar beogradskog aerodroma, investirati više od 730 mil EUR u unapređivanje kvaliteta usluge aerodroma, u skladu sa najvišim međunarodnim standardima, a najveći deo radova biće, kako navodi, završen u naredne tri godine. Radovi uključuju i proširenje terminala, novu, umetnutu pistu i dodatne rulne staze, dodatne pozicije za parkiranje aviona, novu platformu za odleđivanje i sprečavanje aviona od zaleđivanja, dodatna parking mesta za automobile, kao i nove pristupne puteve.

Aerodrom će dobiti umetnutu pistu, koja će biti za oko 100 metara duža i nalaziće se između postojeće piste i rulnih staza.

- Početkom godine počeli smo pripremne radove (iskop zemlje) i umetnuta staza biće završena u naredne dve godine. Nova staza imaće isti kapacitet operacija poletanja i sletanja, kao i postojeća, a njena glavna svrha je da posluži kao glavna pista tokom dubinske rekonstrukcije postojeće, bez uticaja na poletanje i sletanje - kaže Brus.

Nova pista će se koristiti kao paralelna rulna staza i kao alternativna poletno sletna staza u slučaju nekog događaja na glavnoj pisti, kaže Brus i dodaje da će to povećati operativne kapacitete aerodroma. Inače, postojeća glavna pista od izgradnje nije nikad kompletno renovirana.

Belgrade Airport je početkom godine započeo radove na modernizaciji i proširenju aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu. Glavni radovi su vredni skoro pet milijardi dinara i biće završeni do kraja 2022. godine, naveo je Brus. Objašnjava da je proširenje fingerskog hodnika C deo prve faze projekta proširenja i rekonstrukcije putničkog terminala. Radovi su započeti 4. marta, a završetak se očekuje u septembru ili oktobru 2021.

- Prva faza radova na terminalu podrazumeva dogradnju i rekonstrukciju terminala površine oko 27.000m². U okviru ove faze će biti proširen fingerski hodnik C, koji će imati dodatnih osam izlaza za ukrcavanje u avion opremljenih aviomostovima, četiri izlaza za ukrcavanje putnika u udaljene parkirane avione, dodatni krovni koridor za dolazeće putnike i konfiguraciju otvorenog prostora čekaonica za ukrcavanje i zona za kretanje odlazećih putnika - kaže Brus.

Ističe da će fingerski hodnik C biti proširen za skoro 200% u narednim mesecima.

- Jedna od najvidljivijih promena za putnike je da ćemo razdvojiti putnike u odlasku i dolasku, tako što ćemo napraviti dodatni, odnosno treći sprat i na novim objektima koje sada pravimo, ali i na postojećoj zgradi A i C čitavom dužinom. To će olakšati sve procese na aerodromu i mnogo će značiti putnicima - istakao je Brus.

Takođe, biće proširen i centralni deo terminala, koji će biti uvećan tri puta i imaće i komercijalnu zonu i potpuno novi ček-in sa 100 šatlera.

Kaže da su novi objekti koji se grade u skladu sa glavnim ciljevima aerodroma Vinci Airports grupe, a to je unapređenje zaštite životne sredine i smanjenje emisije štetnih gasova. Zbog toga će se graditi, dodaje, postrojenja za preradu otpadnih voda i čvrstog otpada, kao i solarna elektrana koja će snabdevati strujom deo aerodromskog kompleksa.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;