SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi Sad dobija četiri javne garaže

06.08.2020. | eKapija

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i direktori privrednog društva Javne garaže d.o.o. Novi Sad Johan Brajteneder i Vukajlo Babić zaključili su Ugovor o koncesiji za projektovanje, izgradnju, upravljanje i održavanje javnih garaža na teritoriji Grada Novog Sada, sa četiri partije i to u Ulici Modene, na uglu Uspenske i Šafarikove ulice, kod zgrade Pokrajinske vlade i Skupštine AP Vojvodine i na Trgu republike. Zahvaljujući realizaciji tog projekta Novi Sad će dobiti četiri javne garaže po najvišim svetskim standardima, saopštili su iz gradske uprave.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Naime, Ugovor je potpisan između Grada Novog Sada kojeg zastupa gradonačelnik Vučević kao koncedent i privrednog društva Javne garaže d.o.o. Novi Sad koje zastupaju direktori Brajteneder i Babić kao koncesionari. To privredno društvo osnovale su jedna od najvećih svetskih kompanija u oblasti izgradnje i upravljanja javnim garažama Best in Parking – Holding AG iz Beča i domaća građevinska kompanija Inobačka iz Novog Sada.

- Veoma sam zadovoljan što smo formalno završili prvi deo ovog zajedničkog posla i čestitam partnerima na tome. Uspešno smo sproveli posao poveravanja koncesije za izgradnju i upravljanje za čak četiri javne garaže u centru grada i verujem da će to rešiti jedan od najvećih problema sa kojima se Novosađani susreću, a to jeste nedostatak parking prostora. Želim da ohrabrim naše partnere da što pre krenu u realizaciju tih projekata, a mi ćemo se potruditi da obezbedimo sve neophodne uslove i dozvole, da bi se nesmetano pristupilo procedurama projektovanja i izgradnje. Mislim da je dobra odluka da se prvo krene sa realizacijom posla na dve lokacije, a ne istovremeno na sve četiri, kako bi to i finansijski i organizaciono-tehnički moglo biti bolje organizovano. Na taj način bismo onda već za tri do četiri godine imali prvu otvorenu garažu u centru grada - rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Johan Brajteneder se zahvalio na dobroj saradnji i istakao da je celokupan proces vezan za koncesiju bio veoma kvalitetan, profesionalan, a da je dokumentacija za tender odgovarala najvišim svetskim standardima.

- Veoma se radujemo što ćemo sve projekte završavati zajedno sa preduzećem Inobačka i Gradom Novom Sadom kao partnerom. Srbija je za nas sedma zemlja u kojoj ćemo da poslujemo i radujemo se tome da što pre operativno počnemo da radimo na sva četiri projekta. Izgradnja javnih garaža će omogućiti Novom Sadu da optimalno uredi centar grada, da ga oplemeni da se bolje uredi saobraćaj i sveukupno poboljša kvalitet života u gradu. Radujemo se što sa četrdesetogodišnjim iskustvom kompanije Best in Parking – Holding AG, možemo da doprinesemo realizaciji ovih važnih projekata – rekao je Johan Brajteneder.

Vukajlo Babić iz Inobačke je naglasio da je ta građevinska firma iz Novog Sada veoma ponosna na činjenicu da učestvuje u izgradnji tako velikog saobraćajnog projekta, i to baš u gradu u kojem je kompanija osnovana i radi.

- Imamo projektantsku i izvođačku ulogu, a uz to smo i manjinski ulagači i kao takvi delićemo sudbinu Grada Novog Sada sledećih 40 godina. Cilj nam je da što pre počnemo sa projektovanjem prve dve garaže. Hvala stručnom timu iz gradske uprave koji je na izuzetno profesionalan način sproveo ceo proces, od koncesionog akta i vođenja pregovora, do potpisivanja ugovora – naglasio je Vukajlo Babić.

Grad Novi Sad raspisao je krajem 2019. javni poziv za davanje koncesije za projektovanje, izgradnju, upravljanje i održavanje javnih garaža na teritoriji Grada. Grad će obezbediti građevinsko zemljište, a privatnom partneru se koncesija daje na period od 40 godina. Prvobitni rok za podnošenje ponuda bio je 21. februar, ali je on zbog vanrednog stanja produžen.

U Ulici Modene planirana je gradnja podzemne garaže, a broj podzemnih etaža nije ograničen. Bruto površina jedne etaže je približno 3.500m², a kapacitet garaže je okvirno 100 putničkih automobila po etaži.

Na uglu Uspenske i Šafarikove ulice planirana je nadzemna javna garaža na četiri sprata, a površina garaže je oko 10.500m². Kapacitet garaže je okvirno 70 putničkih automobila po etaži.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji u planu je i izgradnja, upravljanje i održavanje javne garaže kod zgrade Pokrajinske vlade i Skupštine AP Vojvodine. Planirano je da garaža bude podzemna, sa dve podzemne etaže, ukupne površinee približno 6.000m². Kapacitet garaže je okvirno 90 putničkih automobila po etaži.

Četvrta garaža bi trebalo da se nalazi na Trgu republike i planirano je da bude podzemna na dve etaže,površine 14.000m² i kapaciteta 400 putničkih automobila.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;