INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Auto-put "Vožd Karađorđe" povezaće celu Srbiju

31.07.2020. | V. N. | Novosti

Vlada Srbije donela je odluku o izradi projekta izgradnje novog auto-puta "Vožd Karađorđe". Ova saobraćajnica imaće dva kraka, koji će se sa "Miloša Velikog" u Lajkovcu i Koridora 10 kod Mladenovca spojiti u Orašcu, a dalje će voditi preko Topole, Rače, Svilajnca i Despotovca sve do Bora.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Predsednik Aleksandar Vučić je najavio da počinje priprema dokumentacije za izgradnju nove saobraćajnice koja će povezati centralni deo Šumadije sa istokom Srbije. On je istakao da se trenutno u našoj zemlji grade tri auto-puta - Moravski koridor, Ruma - Šabac i Kuzmin - Sremska Rača, a da je već u pripremi dokumentacija za radove od Niša do Pločnika, kao i na Fruškogorskom koridoru. Dodao je da će u narednom periodu Srbija intenzivno raditi na velikim infrastrukturnim projektima, putevima, obnovi železničke mreže, kao i kanalizacionoj mreži.

- Završen je Koridor 10, kao i Koridor 11 koji ide ka Crnoj Gori. Sada ćemo graditi nekoliko poprečnih puteva kroz našu zemlju. Povezaćemo brzom saobraćajnicom Sombor i Kikindu - kazao je predsednik. - Radiće se i novi put od Požarevca, preko Golupca do Donjeg Milanovca. U području Golupca treba da nastane prava turistička meka.

Najavio je i okončanje nekoliko projekata čija izgradnja je u toku, a među prvima bi trebalo da već sledeće godine bude gotova deonica auto-puta od Preljine do Požege. Kraj 2021. godine je i termin za završetak radova na brzoj pruzi između Novog Sada i Beograda, kada bi vozovi trebalo da stižu od jednog do drugog grada za 27 minuta. U planu je takođe i da do decembra počnu radovi na hiljadama kilometara lokalnih puteva.

- To je ono što je drugačija Srbija i deo projekta 2025. - poručio je Vučić. - U regionalne i manje puteve će biti uloženo između četiri i pet milijardi.

Predsednik je istakao i da su u toku pregovori sa partenima za izgradnju brze pruge Beograd - Niš, od oko 240 kilometara, kojom će se brzinom 200 na sat stizati za sat i po vremena.

- Ako se ubrzo završi potpisivanje ugovora, taj projekat treba da bude gotov do kraja 2023. godine - rekao je Vučić. - Sa evropskim i ruskim partnerima ćemo ući u pregovore za izgradnju pruge Niš-Preševo, jer je značajno da imamo kompletnu prugu sa Severnom Makedonijom. Kroz Grdelicu će biti brzina oko 120 kilometara na sat, a taj put će biti za tri sata kraći nego preko Bugarske, što bi našu zemlju ekonomski dramatično ojačalo.

Na pruzi Beograd-Bar rekonstruisana je deonica Resnik - Valjevo, a ima još oko 200 kilometara do Vrbnice na granici sa Crnom Gorom, što će koštati 450 miliona evra. Vučić je napomenuo da je cilj Srbije da postigne najbolju cenu i podigne železnicu i za putnički i za teretni saobraćaj.

Procenjuje se da će nova saobraćajnica biti duga oko 245 kilometara i da će imati sedam petlji, preko kojih će biti povezana sa svim opštinama i gradovima kroz koje prolazi. Prvi korak je izrada planske i projektne dokumentacije. Trasa novog puta je iscrtana na osnovu Regionalnog prostornog plana za područje Šumadijskog, Pomoravskog, Raškog i Rasinskog upravnog okruga.

Prva petlja biće u Orašcu, gde je Karađorđe podigao Prvi srpski ustanak, a druga u Topoli. Auto-put će prolaziti i kroz Viševac, rodno mesto mesto vožda Karađorđa. Dalje trasa ide kroz Veliku Planu. Odatle će ići u Svilajnac i dalje kroz Despotovac stiže do Bora.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;