BAU2023-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Usvojeni planovi detaljne regulacije velikih infrastrukturnih projekata za Beograd

31.07.2020. | Beoinfo

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić ocenio je da su na jučerašnjoj (30.07.2020) sednici Skupštine grada odbornici usvojili važne planove detaljne regulacije, među kojima su najznačajniji oni koji se tiču velikih infrastrukturnih projekata, poput budućeg transpotra otpadnih voda ka Velikom selu, proširenja kompleksa Veletržnice i izrade cevovoda koji će obezbediti kvalitetnije vodosnabdevanje. 

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

– Jedan od planova koje usvajamo tiče se šireg područja Bloka 9b ili Retenzije. Osim manjih planskih izmena imamo takvu situaciju da smo prvi put nakon više decenija uspeli da planskim dokumentom obezbedimo moguću legalizaciju za više od 150 porodica koje su tokom devedesetih godina dobile privremene dozvole i nisu do sada mogle da uđu u postupak ozakonjenja. Izmenom ove planske dokumentacije, veliki broj građana će moći da „dođe do svoje imovine” na legalan način i da se upiše u katastar – rekao je Stojčić. 

On je napomenuo da je među odlukama jedna od najznačajnijih ona koja se tiče proširenja kompleksa Veletržnice, a koja će uskoro postati nacionalna veletržnica i na taj način obezbediti dodatnu finansijsku korist za Grad Beograd i Srbiju. 

– Namera je da se potpuno jasno definiše kompleks Veletržnice, kao i sve funkcije u okviru kompleksa. Tu su i dva važna infrastrukturna plana detaljne regulacije – Plan za KCS "Čukarica nova" kojim bi se u neposrednoj blizini "Gospodarske mehane" obezbedila sva potrebna infrastruktura za sve što je potrebno kako bi se otpadne vode sa gornjeg dela Banovog brda u budućnosti sprovele do fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu. To je sve u okviru naše namere da "pokrijemo" čitav grad kanalizacionom mrežom, kao i prestanka ispuštanja otrpadnih voda u Savu i Dunav. Danas je na dnevnom redu i Plan detaljne regulacije za izradu cevovoda fi1.200 kojim bi se obezbedila pijaća voda za veliki deo Beograda. Tako će biti povezane fabrike vode na Bežaniji i Makišu, što će doprinetti kvalitetnijem vodosnabdevanju kako postojećih tako i budućih korisnika – zaključio je Stojčić. 

Odbornici su usvojili Plan detaljne regulacije šireg područja Bloka 9b (Retenzija), Plan detaljne regulacije dela područja istočno od spoljne magistralne tangente (SMT-a), Izmene i dopune Plana detaljne rgeulacije šireg područja uz Ulicu vojvode Stepe – faza 1, za blok između ulica Vojvode Stepe, Pukovnika Purića, Jove Ilića i Lepeničke. 

Odbornici su usvojili Odluku o izradi izmena i dopuna Plana detaljne rgeulacije za područja privredne zone "Auto-put" u Novom Beogradu, Zemunu i Surčinu – za blokove 42 i 48 u okviru Bloka 53, Odluku o izradi plana detaljne rgeulacije za izgradnju KCS "Čukarica – nova" sa potisnim vodom do prelivne građevine kod "Gospodarske mehane", Odluku o izradi plana detaljne rgeulacije za igradnju cevovoda čiste vode duž ulica Nikole Dobrovića, Partizanske avijacije i Peđe Milosavljevića, Odluku o dopuni Odluke o izradi izmena i dopuna Plana detaljne regulacije dela Vračarskog platoa između ulica Katanićeve, Makenzijeve, Čuburske, unutrašnje granice parcela duž parne strane Šumatovačke, Braničevske, Rankeove, Nebojšine, Skerlićeve i Bore Stankovića, kao i Odluku o izradi plana detaljne regulacije za proširenje stambene zone u severoistočnoj zoni naselja Zuce.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;