INFONET-468X60-BANNER

Predstavljen novi prostorni plan Pirota

17.07.2020. | Lj. F. | Južne vesti

Svi zainteresovani Piroćanci mogu da se do 28. jula upoznaju sa novim Prostornim planom, a njegova prezentacija održaće se danas (17. jula) u svečanoj sali Gradske uprave. Kao što je i ranije odlučila Skupština grada, izbrisane su sve potencijalne lokacije za gradnju mini-hidroelektrana na Staroj planini, a kako objašnjavaju nadležni, ostala je mogućnost gradnje 5 objekata ovakvog tipa na Nišavi nizvodno od grada.

Sugestije i primedbe građana na novi krovni urbanistički dokument biće razmatrane 10. avgusta na otvorenoj sednici, a 28. jul je krajnji datum do kada će građani moći da daju svoje mišljenje. Nakon toga ide na saglasnost komisiji pri Ministarstvu građevine, a plan je da do kraja godine on bude i na sednici Skupštine grada.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

On što je građane najviše zanimalo u prethodnom periodu je potencijalnih 58 lokacija za gradnju mini-hidroelektrana, a novim planom je, kao je i bilo najavljeno, odlučeno da se većina tih lokacija izbriše iz novog dokumenta.

Kako kaže direktor Javnog preduzeća za planiranje i izgradnju Slaviša Svilarov, sve lokacije su izbrisane iz zaštićenog područja Stare planine, izbačene su i druge lokacije van zaštićenog područja, a jedina mogućnost za gradnju mini-hidroelektrana ostaje na reci Nišavi. Predviđene su na Nišavi, ali zahtev komisije je da se za svaku potencijalnu lokaciju odradi Plan detaljne regulacije. Bilo je na manjim rekama predviđeno i van zaštićenog područja, a sada su i te lokacije izbrisane - kaže Svilarov.

Slaviša Tošić, odgovorni planer koji je radio na ovom dokumentu, pojašnjava mogućnost gradnje na Nišavi i kaže da je sve rađeno na osnovu zaključka Skupštine grada. On dodaje da su izbrisane sve koje su bile u zaštićenom području Stare planine, a u materijalu za rani javni uvid ostale su 11 lokacije, 5 na Nišavi i 6 na malim rekama - 2 na Osmakovskoj reci, po jedna na Petrovoj reci, Kamičkom potoku, Prisjanskom i Pasjačkom potoku. Izbrisane su i ove 6 jer su to mali vodotokovi. Ostale su 5 na Nišavi u potezu od petlje Pirot Zapad nizvodno do mesta gde Nišava napušta granicu naše opštine.

Dakle, moguća je gradnja na Nišavi, ali lokacije nisu utvrđene, kao ni tip mini-hidroelektrana. One nisu fiksirane, na tom potezu mogu da se grade, ali uz obavezu izrade plana detaljne regulacije. To podrazumeva posebnu proceduru, nacrt, javni uvid, to je mnogo otvoreniji postupak. I to važi za bilo koju lokaciju - objašnjava planer.

On kaže da je novina u novom planu da su tačno predviđena moguća područja i parcele za gradnju, što do sada nije bio slučaj.

Sva građevinska područja su pokirivena planom, odmah se mogu dati informacije, lokacijski uslovi, i da se ide u projekat i gradnju. Građevinska područja u naseljima su sužena, u ranijem planu je korišćena geografska podloga velike razmere i one nisu imale parcele pa su ta geografska područja bila šira oko naselja, neke parcele poput livada, njiva ili voćnjaka su bila deo parcela gde je moglo da se gradi. Sada je to definisano po katastarskim parcelama - objašnjava Tošić.

Novim planom, na zahtev građana, u svakom selu su proširene komunalne površine za groblja, jer su mnoge mesne zajednice, kako kaže Tošić, imale problema sa mestima za sahranjivanje

Javna prezentacija planirana je za petak, 17. jul u 12 sati, a ukoliko budu donete nove mere oko zabrane okupljanja, održavanje prezentacije će se prilagoditi novom merama. Takođe, ukoliko bude veliko interesovanje prezentacija će biti predstavljena u nekoliko grupa.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;