INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nema stanova bez seče šume

10.07.2020. | Š. Marović | Novosti

Posle više od nedelju dana od početka ranog javnog uvida u urbanizaciju 86 hektara dela Košutnjaka oko Avala filma, negodovanje dela javnosti se razbuktava. Najava da će češki investitor poseći deo šume i na tom mestu sagraditi moderan stambeno-poslovni kompleks sa pratećim sadržajima podigla je na noge Beograđane koji strahuju da će stradati veliki deo Košutnjaka. Peticije protiv urbanizacije se uveliko potpisuju.

Investitor i vlasnik parcele, kako je Novostima rečeno u gradskoj upravi, tokom ranog javnog uvida, moći će da pedeset odsto površine pretvori u stambeni prostor, trideset odsto može da iskoristi kao parking ili mu nadene neku drugu namenu, a svega dvadeset odsto postojeće zelene površine da sačuva.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Reporteri Novosti obišli su deo Košutnjaka koji je novim planom predviđen za urbanizaciju, ali i prostor nekadašnjeg jugoslovenskog i srpskog filmskog magnata Avala filma, koji je prodat češkoj firmi Sebre. Kako smo se uverili, većina objekata je u izuzetno lošem stanju, dok se najveći izdaju raznim firmama i TV kućama. Od nekadašnjeg giganta ostala je samo slavna istorija, koja može da se povrati ukoliko češka firma uloži najavljeni iznos od preko 50 miliona evra u modernizaciju kompleksa.

Kako su istakli iz firme Avala studios d.o.o., društvo se aktivno uključilo u rešavanje pitanja stambenog zbrinjavanja 43 porodice koje žive više od dve decenije u neuslovnim prostorima radničkih baraka i trošnim kućama. Tako će, kažu u ovoj firmi, bivši radnici RTS, izbeglice i interno raseljena lica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova i Metohije, dobiti u trajnom vlasništvu u Resniku stanove čija je vrednost oko 1,5 miliona evra.

Peter Dajko, direktor kompanije Sebre, je istakao da će biti sačuvano sedam hektara šume, dok će ostalo biti raskrčeno kako bi nikao kompleks u kome će živeti blizu 8.000 ljudi. On je za Politiku istakao da je jedina vredna šuma prekoputa Avala filma i da je reč o spomeniku prirode koji nema veze sa 86 hektara obuhvaćenih planom, od kojih Avala studiosu pripada oko 40 hektara. Takođe će, kako tvrdi, za svako posečeno stablo biti posađena nova tri na nekoj drugoj lokaciji u gradu, ne precizirajući na kojoj.

Prema ranijim najavama, filmska i televizijska studija biće podignuta na deset hektara i imaće 11.000 metara kvadratnih, ali će biti izgrađeno i 40.000 kvadrata pratećih sadržaja. U zoni Avala filma biće srušeni svi objekti koji su naknadno izgrađeni, a sačuvana samo studija 1 i 4 koja se sada iznajmljuju TV kućama.

 

Komentari: 1

Darko 14.07.2020 10.05.52

Ima stanova bez seče šuma. Samo je ovde muljanje u pitanju. Na Čukarici imate i praznog prostora i širokih ulica gde se može graditi. Ali što ne bi bilo jednostavno kao u slučaju Avala filma.

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;