Fudbalski spektakl doneo 1,5 milijardi evra

20.04.2010. | Blic

Ljubitelji fudbala širom planete nestrpljivo očekuju početak Svetskog prvenstva u Južnoj Africi 11. juna, a nemački privrednici zadovoljno trljaju ruke pošto bi ova manifestacija trebalo da im donese ugovore vredne 1,5 milijardi evra i obezbedi 15.000 radnih mesta u zemlji i još toliko u Africi.

Nemačka firma obezbedila 380.000 kvadratnih metara pleksiglasom ojačanog građevinskog stakla za krov „Grin point“ stadiona u Kejptaunu (na fotografiji ispod).

Nemački list „Bild“ piše da je Južna Afrika direktno za Svetsko prvenstvo u fudbalu izdvojila ukupno tri milijarde evra, dok će još oko 20 milijardi evra otići na prateće investicije. Dobar deo ovog kolača pripašće upravo nemačkim firmama.

Najreprezentativnije primere direktnog nemačkog angažovanja na predstojećem svetskom prvenstvu predstavljaju pre svega stadioni u Port Elizabetu, Kejptaunu i Durbanu, koje je projektovao arhitektonski biro „Gerkan, Marg und partner“ iz Hamburga.

 Tu su i brojni dobavljači koji su učestvovali u izgradnji, kao što je proizvođač specijalnog stakla „Tile glas“, koji je obezbedio 380.000 kvadratnih metara pleksiglasom ojačanog građevinskog stakla za spektakularni krov „Grin point“ stadiona u Kejptaunu. Kompanija „Osram“ je vodeći isporučilac rasvete za stadione, dok su za transport navijača MAN i „Dajmler“ obezbedili oko 1.000 novih autobusa.

Za narudžbine nisu ostala uskraćena ni mala i srednja preduzeća, pa je tako fabrika šatora iz Ešenbaha dobila najveću narudžbinu u svojoj istoriji - tokom Prvenstva u Južnoj Africi biće podignuto 85 njenih šatora na površini od 90.000 kvadratnih metara.

Nemačka preduzeća učestvuju i u izgradnji 80 kilometara duge deonice železničke pruge između Johanezburga i Pretorije, a najviše je profitirao „Siemens“, koji je sklopio ugovor ukupne vrednosti milijardu evra za izgradnju dve elektrane u Kejptaunu i Mosad Beju. Prvenstvo će lepu zaradu doneti i nemačkoj vojnoj industriji budući da je radi obezbeđenja Južna Afrika od firme „Del“ naručila navođene rakete vazduh-vazduh „iris T“, dok će duž obala patrolirati fregate nemačke proizvodnje.

 

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 21.06.2021.
Pa zasto opstina koja nam je prodala placev...
Marko 20.06.2021.
Kako se prijaviti za stolariju?Gde?I sta je...
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...