BAU2023-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Zna se kada će biti završen "Balkanski tok"

30.06.2020. | RTS

Gasovod "Balkanski tok" koji će dopremati gas iz turskog toka biće završen do kraja godine. Posle Srbije i Bugaske to su potvrdili i Mađari. 

Mađarska je donela investicioni plan za gradnju svoje deonice "Balkanskog toka". Nisu žurili jer njihova trasa je najkraća - 85 kilometra, a prva faza gasovoda do srpske granice kod Horgoša duga je tek 15 kilometra.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Za Mađarsku je veoma značajno što će se snabdevati gasom koji dolazi iz Turske preko Srbije. Do kraja ove, najkasnije početkom iduće godine, tim gasovodom dobijaćemo šest milijardi kubnih metara gasa godišnje. A kasnije očekujemo da taj kapacitet dostigne i deset milijardi kubnih metara - navodi Peter Sijarto, šef mađarske diplomatije.

Da gasovod, sa novih 15,75 milijardi kubika gasa godišnje, pored energetske bezbednosti donosi i ekonomsku korist, potvrđuje i činjenica da je sav kapacitet u Srbiji i u Bugaskoj već zakupljen na 20 godina. Preduzeća iz tri zemlje, koja grade gasovod poručuju da realizacija ide po planu.

- Bugari su počeli da rade. Šest firmi i neke kompanije koje su radile kod nas prešle su da rade 108 kilometra u Bugaskoj. A što se nas tiče, mi ćemo završiti do kraja godine sve - navodi Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa.

Stručnjaci ističu važnost tog gasovoda jer čitavom regionu obezbeđuje alternativu u snabdevanju gasom. Već se planira i mogućnost nastavka "Balkanskog toka" do Austrije i Slovačke.

- Bez prirodnog gasa koji je nominovan za energent 21. veka, nema budućnosti, nema energetike, nema razvoja ni jedne privrede - navodi Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas.

Računice već sada pokazuju da će transport gasa tom trasom za našu zemlju biti jeftiniji oko 40 dolara za 1.000 kubnih metra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bobby 20.03.2023.
Meni su roditelji radili u BIGZ-u, znam da ...
Masa 19.03.2023.
Ma bravo premasili ste sami sebe. Pa gde su...
Ma nemoj 18.03.2023.
Tu nema niko ko je pošteno zaradio pare, i ...
Mima 17.03.2023.
Ne treba da se bune jer ako su starosedeoci...
Rodoljub 17.03.2023.
Ok. je da se stave ozbiljne primedbe na kva...

;