IZOLACIJA-468X60-BANNER

Rekonsktrukcija Trga kosovskih junaka u Kruševcu

24.06.2020. | eKapija

Grad Kruševac raspisao je javnu nabavku za rekonsktrukciju Trga kosovskih junaka u tom gradu. Trg će dobiti nove sardžaje, dve fontane, ali i podzemnu garažu.

Radovi obuhvataju kompletnu rekonstrukciju obloge Trga, sa izmenom regulacionih linija postojećih saobraćajnica, izgradnju podzemne garaže u prostoru između zgrada "Lamele", Suda i "Kocke" i izgradnju vodenih površina u zonama iznad planirane podzemne garaže i na mestu postojećih žardinjera u zoni kružnog toka Trga.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Rekonstrukcijom trga zadržava se, u osnovi, postojeći koncept saobraćaja. Uvode se biciklističke staze širine 1,5m obostrano. Autobuska stajališta javnog prevoza se zadržavaju na postojećim lokacijama - navodi se u dokumenatciji.

Na platou ispred zgrade Osnovnog suda, planira se podzemna garaža koja ima dva pešačka izlaza na samom platou, koji su ucrtani na grafičkom prilogu kao stečena urbanistička obaveza. Takođe, zbog izgradnje garaže, postojeće zelenilo iznad njenih gabarita, biće posečeno.

Projektom se planira uklanjanje kamenih ploča sa terena, kao i svih žardinjera, klupa, svetiljki, korpi za otpatke i drugih elemenata pejzažnog uređenja. Zadržava se fontana uz Kosančićevu ulicu i sva stabla koja se nalaze van zone podzemne garaže. Spomenik Veselinu Nikoliću biće zadržan na postojećem mestu i zaštićen formiranjem zelene površine oko njega. Spomen obeležje "Kedrovićev cvet" biće zadržano na delu trga gde je 1868. godine podignuta prva apoteka u Kruševcu.

Osnovni motiv trga ostaje centralno saobraćajno ostrvo sa spomenikom "Kosovskim junacima". Položaj spomenika je trenutno takav da se nalazi uz samu kolovoznu traku zbog čega mu se može prići samo sa jedne strane.

Delimičnim izmenama kolovozne površine, ostrvo će biti prošireno za jedan do dva metra. Prostor oko samog spomenika, iako deo ostrva, obradom partera biće posebno naglašen. Ispred spomenika nalaziće se grb Grada Kruševca, izveden u popločavanju.

- Na zahtev investitora umesto cvetnih žardinjera na ostrvu sa spomenikom "Kosovskim junacima", projektovana je fontana. Oko fontane je popločana površina širine 2m, tako da se fontani može prići sa svih strana. Između fontane i kolovoza, nalazi se travnata traka širine oko 3m - piše u dokumentaciji.

Na pešačkom ostrvu, na mestu dosadašnjih žandinjera predviđena je izgradnja velike fontane. Na prostoru ispred zgrade Osnovnog suda planira se mala fontana kao centralni element oko koga se sistemom žardinjera formira mesto za odmor i okupljanje.

Rok za završetak radova je 5. jun 2021. godine, a rok za podnošenje ponuda 24. jul 2020.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;