Novi dom zdravlja u Vinči

05.06.2020. | Beobuild

Projekat novog Doma zdravlja u Vinči konačno se nalazi u proceduri za usvajanje, a idejno rešenje izloženo je na javnom uvidu u zgradi Gradske uprave u Ulici 27. marta. Prema najavama trenutno se radi na prikupljanju dokumentacije za početak izgradnje objekta, koji će se nalaziti nedaleko od osnovne škole, a plan je da se sa radovima započne u drugoj polovini ove godine. Na mestu montažnog objekta postavljenog pre 40 godina, u Ulici Save Kovačevića u Vinči, treba da nikne moderan centar primarne zdravstvene zaštite od skoro 4.300m² bruto prostora, sa pratećim parkingom na otvorenom.

Budući izgled Doma zdravlja u Vinči

Postojeći objekat zdravstvene stanice izgrađen je 70-ih godina, kao montažna baraka privremenog karaktera, koja je zbog dotrajalosti postala potpuno neuslovna. Zbog toga će postojeći objekat biti uklonjen, a na njegovom mestu gradiće se pravi Dom Zdravlja, sa značajno većim kapacitetom i svim potrebnim službama. Privremena zdravstvena stanica planirana je za tadašnji obuhvat od oko 15.000 stanovnika, koji je do sada narastao do 30.000, pa se funkcionisanje službi obavlja u otežanim uslovima već duže vreme.

Novi objekat biće delimično ukopan (Su+Pr+1), pošto se nalazi na iskošenom terenu, gde je južni deo parcele spušten na kotu suterena. Funkcionalnost pojačavaju i dva ulaza, jedan za pacijente i jedan za službena lica, kao i natkriveni pristup objektu za vozila hitne pomoći. Projektovana su i četiri evakuaciona izlaza za slučaj opasnosti, dva na prizemlju i dva u suterenu.

Parking prostor za pacijente organizovan je na parceli otvorenog tipa, a u suterenskom nivou, projektovana su parking mesta za zaposlene i 5 mesta za osobe sa posebnim potrebama. Oko objekta nalazi se širok zeleni pojas koji zauzima čak 40% parcele, a planirano je zasenjivanje velikim lišćarima. Oko objekta planirana je ograda, transparentna u delu ka ulici. Nosilac izrade Urbanističkog projekta je projektni biro ŠIDPROJEKT d.o.o.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...