INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Rekonstrukcija Muzeja grada Beograda od 2021. godine

03.06.2020. | I. M. | eKapija

Rekonstrukcija Muzeja grada u Resavskoj ulici trebalo bi da krene sledeće godine, rečeno je za eKapiju uz kabineta glavnog gradskog urbaniste. Takođe su dodali su da je objekat na korak do građevinske dozvole, a da se početak radova očekuje sledeće godine.

 Budući izgled Muzeja grada Beograda (Foto: Služba glavnog gradskog urbaniste)

Pošto je 2016. godine izabrano idejno rešenje za objekat Muzeja grada Beograda, u februaru 2019. su preduzeti naredni koraci da posle 115 godina ova kulturna ustanova dobije svoju zgradu. Urbanistički projekat za rekonstrukciju, dogradnju i prenamenu objekta u Resavskoj 40b, koji je uradio Centar za planiranje urbanog razvoja - CEP.

Kako se navodi u urbanističkom projektu, rekonstrukcija postojećeg objekta je neophodna zbog prilagođavanja prostora novoj nameni. Ovaj objekat će se prostirati na 17.000m², a prema ranijim najavama, čitav proces koštaće oko 15 mil EUR.

- Prvi sprat je planiran za stalne izložbene postavke u delu objekta prema Birčaninovoj - stoji u projektnoj dokumentaciji.

Prema projektu, u delu prema Nemanjinoj biće depo muzejskih i studijskih zbirki. Drugi sprat je u delu prema Birčaninovoj ulici planiran za stalne izložbene postavke i prostore edukativnih radionica sa pratećim sanitarnim prostorijama. Deo prostora prema Nemanjinoj namenjen je za depo slika, skulptura, nameštaja. Potkrovlje je predviđeno za upravu muzeja, direktora i prateće službe.

U planu je i rušenje postojećeg centralnog stepeništa orijentisanog prema dvorištu, kao i ulaznog stepeništa i dela galerije radi formiranja reprezentativnog hola. Dvorište objekta je integrisano u javne prostorije muzeja. Centralni motiv dvorišta je arheološki lapidarijum - deo izložbene postavke muzeja na otvorenom. U okviru dvorišta planiran je i spoljni amfiteatar sa urbanim mobilijarom.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;