INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rekonstrukcija Muzeja grada Beograda od 2021. godine

03.06.2020. | I. M. | eKapija

Rekonstrukcija Muzeja grada u Resavskoj ulici trebalo bi da krene sledeće godine, rečeno je za eKapiju uz kabineta glavnog gradskog urbaniste. Takođe su dodali su da je objekat na korak do građevinske dozvole, a da se početak radova očekuje sledeće godine.

 Budući izgled Muzeja grada Beograda (Foto: Služba glavnog gradskog urbaniste)

Pošto je 2016. godine izabrano idejno rešenje za objekat Muzeja grada Beograda, u februaru 2019. su preduzeti naredni koraci da posle 115 godina ova kulturna ustanova dobije svoju zgradu. Urbanistički projekat za rekonstrukciju, dogradnju i prenamenu objekta u Resavskoj 40b, koji je uradio Centar za planiranje urbanog razvoja - CEP.

Kako se navodi u urbanističkom projektu, rekonstrukcija postojećeg objekta je neophodna zbog prilagođavanja prostora novoj nameni. Ovaj objekat će se prostirati na 17.000m², a prema ranijim najavama, čitav proces koštaće oko 15 mil EUR.

- Prvi sprat je planiran za stalne izložbene postavke u delu objekta prema Birčaninovoj - stoji u projektnoj dokumentaciji.

Prema projektu, u delu prema Nemanjinoj biće depo muzejskih i studijskih zbirki. Drugi sprat je u delu prema Birčaninovoj ulici planiran za stalne izložbene postavke i prostore edukativnih radionica sa pratećim sanitarnim prostorijama. Deo prostora prema Nemanjinoj namenjen je za depo slika, skulptura, nameštaja. Potkrovlje je predviđeno za upravu muzeja, direktora i prateće službe.

U planu je i rušenje postojećeg centralnog stepeništa orijentisanog prema dvorištu, kao i ulaznog stepeništa i dela galerije radi formiranja reprezentativnog hola. Dvorište objekta je integrisano u javne prostorije muzeja. Centralni motiv dvorišta je arheološki lapidarijum - deo izložbene postavke muzeja na otvorenom. U okviru dvorišta planiran je i spoljni amfiteatar sa urbanim mobilijarom.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;